На 5 септември по инициатива на кмета Иван Гавалюгов в общинската администрация се проведе среща с директора на Областната дирекция Николай Спасов и районния прокурор на Ботевград Дарин Лаков. Той ги запозна с подписката на над 500 граждани, които настояват за спешни мерки срещу разпространението на дрога в ромската махала, съобщава новият брой на Ботевградски вести плюс.


Хората твърдят, че в махалата има 6-7 дилари. Някои от които продават дрога съвсем открито, направо от прозорците на апартаментите си. Повечето от тях са криминално проявени, лежали са в затвора. Сега в схемата са включили съпругите и децата си. 


„Ако институциите не вземат мерки, ние сами ще „прочистим“ махалата от дилъри – заяви един от инициаторите на подписката -  Йорданка Маринова. –Готови сме за саморазправа. Не можем да гледаме безучастно как децата ни загиват“ – допълва тя.


„Не е тайна, голяма част от наркоразпространителите са ни известни. Част от тях за последната една година, откакто аз съм директор на ОДМВР, са задържани, повдигнати са им обвинения и са осъдени. Изчакват се експертизи от лаборатории, за да могат да бъдат внесени в съда. Това, разбира се, не означава, че ще спрем да работим. Моят призив към гражданите, които имат информация за разпространението на дрога, е да разчитат на нас, да посочват конкретни данни, които да бъдат използвани като доказателство за тези отвратителни престъпления, които тровят децата ни“, заявява в интервю за вестник Ботевградски вестник ст.комисар Николай Спасов. 


На въпроса как ще гарантирате сигурността на хората, директорът на ОДМВР отговаря: „Има различни начини. Когато е необходимо – те могат да бъдат защитени свидетели или скрити свидетели. Можем да гарантираме тяхната сигурност, законът ни дава това право. А и ние самите винаги имаме желание да се погрижим за сигурността на хората, които ни дават информация.“.


Ст. комисар Спасов напомня, че сигнали могат да се подават и в Областната дирекция на МВР. 


„Доволен съм, че по проблема с наркоразпространението местната общност не остава безучастна. Напротив. А когато имаме подкрепата на обществото, проблемите по-лесно намират решение. Далеч съм от мисълта, че наркоразпространението ще бъде заличено, но трябва да работим усилено за ограничаването му. Да не забравяме също и ролята на превенцията“, казва още директорът на ОДМВР.


Пълният текст на интервюто и подробности по темата – може да прочетете в новия брой на Ботевградски вести плюс.