Във финала на турнира в памет на Георги Христов, който се игра тази вечер в Арена Ботевград, баскетболистите на Балкан победиха Рилски спортист с 86-84 /24-26, 24-20, 18-17, 20-21/. С това те спечелиха турнира за трета поредна година.


Успехът на домакините бе постигнат доста трудно, въпреки че водеха в резултата в по-голяма част от срещата - бяха напред почти 28 минути, а Рилски спортист - 9 минути. За оспорваността на мача свидетелстват и 17-те смени на водачеството, както и 11-те равенства в хода на срещата.


Когато до края оставаха двайсетина секунди и Балкан водеше с 84-81, Брендън Браун от Рилски спортист отбеляза тройка от близо 8 метра и изравни 84-84. Последва таймаут на наставника на Балкан Йовица Арсич и Балкан вкара топката от предно поле. Направи отлична атака, при която Димитър Димитров бе намерен под коша. Той бе фаулиран при стрелбата ислед това  вкара и двата наказателни удара при оставащи 2.6 секунди, с което донесе победата.


Именно Митко Димитров бе най-резултатен за Балкан с отбелязаните от него 18 точки, като има и 6 овладени борби. С точка по-малко - 17, е Джордан Калахан, като през първото полувреме бе вкарал 14. С 12 точки е Михайло Секулович, 10 има словенското крило Марко Паич, който грабна и 6 борби. С 9 точки, повечето от които в последната четвъртина, е Марко Радонич, с 8 е Крис Минков, със 7 Мирослав Пашалич. Вангелов има 3 точки, Ивко Ивков - 2.


Златин Георгиев вкара най-много за Рилски спортист - 19 точки., като направи и дабъл-дабъл с 11 овладени борби. Зейвиър Джонсън е с 18 точки и 9 овладени топки, със 17 е Брендън Браун, 11 вкара Йонас Зохоре, а Данчо Бозов отбеляза 10 точки за 17 минути на полето.


Много неприятна контузия получи баскетболистът на Рилски спортист и бивш играч на Балкан Игор Кесар. След сблъсък с играч на домакините във втората четвъртина  се оказа, че има счупване на носа и естествено не можа да доиграе мача.


Преди финала в мач за третото място Берое Стара Загора се наложи трудно над македонския Охрид  с 88-84.


Възпоменателните купи на участващите отбори бяха връчени от Христо Христов - големия син на легендарния баскетболист на Балкан и националния отбор Георги Христов.


Последната контрола на Балкан е насрочена за 12 септември в Плевен срещу Спартак.