Полицай е прострелял неволно 19-годишен младеж при проверка по сигнал за кражба на кола, съобщиха от МВР.
Инцидентът станал към 1 ч. във вторник. Малко преди това анонимен гражданин съобщил на тел. 166, че на паркинг в жк.”Иван Вазов” трима мъже крадат лек автомобил “Мерцедес”. По негови думи, те слезли от автомобил “ВАЗ” с врачанска регистрация, а единият от тях държал “нещо като щанга”, обясниха от полицията.
Незабавно към мястото бил изпратен автопатрул. "Полицаите отворили вратите на мерцедеса и разпоредили на тримата мъже да излязат от колата за извършване на проверка. В този момент единият от полицаите, прибирайки оръжието си в кобура, неволно произвел изстрел със служебния си пистолет “Макаров” със стоп патрон", пише в официалното съобщение на МВР. От изстрела в лявото бедро е ранен един от проверяваните – 19-годишен младеж. Той е настанен в болница без опасност за живота.
По-късно се оказало, че автомобилите не се издирват – мерцедесът е на един от проверяваните, а ладата – на дядото на ранения. На местопроизшествието е извършен оглед в присъствието на военен прокурор.
Ще бъде назначена проверка, която да изясни дали полицаят е спазил всички инструкции за боравене със служебното му оръжие. Ако се установят нарушения, ще му бъде потърсена най-строга отговорност, съобщиха от МВР. Случаят се разследва от Софийската военна окръжна прокуратура.

Транспортен полицай простреля при самозащита крадец в района на Локомотивното депо в Карлово снощи. Пострадалият е настанен в болница в Пловдив.
Апашът се канел да краде части от реактор на тягов двигател на локомотив. Служител на Районно управление „Транспортна полиция”–Пловдив е стрелял предупредително във въздуха. Крадецът обаче замахнал да го удари с "метален предмет" и "в момент на защита" полицият стрелял срещу него, казаха от МВР. По случая се извършва проверка от Окръжна военна прокуратура-Пловдив.