Началото на социалистическото движение в с. Лопян е поставено през месец май 1919 година. В кръчмата на Васил Албатски се събират: Стойо Томов Стоев, Йоло Ботев Йончев, Иван Кусев Илиев, Цвятко Василев Убенов, Койчо Вутев Вълов, Цако Тодоров Недков и Васил Маринов Албатски, които учредяват социалистическа партия в селото.
Към тях по-късно се присъединяват Начо Марков Вълов, Вутьо Генчов, Нено Гергов, Симеон Матев, Колю Лалев, Велю Йотов, Недко Илиев и мн. др.
Председателят на Основната партийна организация на БСП в селото Стефан Николов представи разширено експозе на основните моменти от историята на Социалистическата партия; успехи и постижения през годините; имената и делата на допринеслите за развитието на социалистическото движение.
Преди началото на тържеството бяха поставени цветя пред бюст-паметника на Никола Михайлов.
На тържественото събрание присъстваха като официални гости народните представители в 44-то народно събрание от Коалиция „БСП за България” Иван Ченчев и Лало Кирилов, кметът на селото Цветелина Цакова и бившият кмет Радка Домусчиева, общински съветници от квотата на БСП. Въпреки намаляване на населението и тази година салонът на НЧ „Слънце” все още беше пълен.
Прочетени бяха поздравителните адреси от Корнелия Нинова – председател на НС на БСП, от Общинския съвет на БСП в Етрополе.
Приветствия по повод годишнината произнесоха народните представители Лало Кирилов и Иван Ченчев, Станка Димитрова, Лъчезар Лазаров – председател на Младежкия клуб към Общинската партийна организация и Радка Домусчиева.
Председателят на Общинската организация на БСП Давид Давидов награди с плакети и грамоти дългогодишни дейци на социалистическото движение в село Лопян.
С подходящи за случая песни се представиха ВГ „Димана” и мъжкият хор „Ветерани” към НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе, ВГ към Клуб „Ехо” при НЧ „Слънце” – с. Лопян.
За всички присъстващи беше даден тържествен обяд.


На водещата снимка е плочата, която беше поставена върху морената пред някогашната къща на Васил Албатски. С настъпването на промените след 10 ноември плочата е свалена и се съхранява на сигурно място.


Сценарий и водеща: Радка Толева


Текст и снимки: Христо Христов