От вчера - 2 октомври, „Напоителни системи“ ЕАД - клон София е намалило водоподаването към мрежата на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД София - технически район Ботевград. Поради тази причина село Литаково в момента е без вода. Причината за намаленото водоподаване е неуредени финансови отношения между двете държавни дружества.


"Водопроводна авария в землището на Литаково аз не знам да има. Тръбата, по който идва водата до Литаково, е много здрава и ме съмнява да има някъде проблем по нея. Според мен някъде някой кран от язовир „Бебреш“ е спрян или намален. Селото няма вода от тази нощ. Явно проблемът е в доставката от „Бебреш“.“ – каза за вotevgrad.com кметът на Литаково – Даниел Дилов, помолен да коментира причината за липсата на вода. 


Потърсихме за мнение Веселка Нинова – управител на „Напоителни системи“ ЕАД - клон София, както и Гачо Гачев – ръководител на клона на държавното дружество в Ботевград. И двамата бяха единодушни, че водоподаването към „В и К“ ЕООД София въобще не е намалявано. Г-жа Нинова съобщи, че дори разпоредила сега то да бъде увеличено.


Според двамата управители вода в Литаково няма, защото „явно някак е паднало налагането“. Нито един от двамата обаче не даде логично обяснение за причината, довела до този проблем. И двамата някак между другото подхвърлиха, че има натрупани задължения в размер на десетки хиляди левове към Напоителни системи, но отрекоха финансовите неуредици да са в основата на проблема с безводието в Литаково.  


„Две са причините да няма вода в една тръба – авария или затворен кран“, според Цветозар Гаврилов, който управляваше общинската ВиК структура до прехвърлянето й за стопанисване и управление на ВиК ЕООД - София. Според него в случая авария няма. „Ако имаше авария на довеждащия водопровод до Литаково, тя няма как да остане скрита, напротив ще се вижда от доста голямо разстояние. Така че това не е причината да няма вода в селото. Най-вероятно проблемът е възникнал заради намалено водоподаване“, коментира Гаврилов.  


Свързахме се и с Никола Нитов - управител на ВиК ЕООД - София. „Проблемът в Литаково вече е решен. В резервоара има вода и водоподаването в селото постепенно ще бъде възстановено“, съобщи той. На въпроса каква според него е причината за спиране на водата в Литаково, Нитов отговори без заобикалки: „Напоителни системи спряха крана.“.


Никола Нитов потвърди, че има неуредени финансови отношения между двете държавни дружества, които засягат единствено и само тях. Той бе категоричен, че те по никакъв начин не бива да рефлектират върху водоподаването на населението.