Еленко Иванов е един от най-младите кандидати за кметските постове в община Ботевград. Софтуерен инженер по образование и професия, за скромните си 33 години, той вече активно трупа опит зад гърба си. Иванов е избран за общински съветник, мандат 2015-2019. Председател е на футболен клуб „Ракитин“ Трудовец и е един от инициаторите за възстановяване на спорта в селото. Управител е и на сайта Balkanec.bg. Семеен е, с едно дете.  


Г-н Иванов, част сте от листата на ПП МИР, начело с доскорошния кмет на Община Ботевград - Иван Гавалюгов. Какво мотивира един млад човек като Вас да се включи в политиката?


У нас, за съжаление, разбирането за политиката е като за мръсна работа. В очите на нашия екип обаче, тя няма подобно измерение – мръсна или чиста. Политиката е необходимост. Тя е способност да се преговаря, да се анализира и вземат решения, да се критикува, да се избират верни пътища, да се правят разумни компромиси. Да се търси положителна промяна, напредък, развитие – в името на хората и на важните за всички нас места.


Искрено вярвам, че независимо от възрастта си, днес всеки човек е успешен, когато има знания, желание и най-важното: може да работи в екип. Особено, ако екипът е добър – съставен от хора с различни и взаимнодопълващи се качества, обединени от обща мисия и цел. Екипността е професионална черта, която съм развил в работата ми като програмист през последните над 10 години, и това ми дава увереност, че заедно можем да постигнем успехи във важните за Трудовец и общината проекти.


Липсва ли ми опит? Може би да, но съм от хората, които учат през целия си живот. През 4-те години, когато бях общински съветник, научих много - работата ми по възстановяването на стадиона в Трудовец, по развиването на организиран спорт за децата и младите хора в селото и други – всичко това ме обогати и ме стимулира да искам да постигнем още.


Това ли е причината да се кандидатирате за кмет?


За това решение ми трябваше време, но може би основният мотив е удовлетворението ми от съвместната работа с общинското ръководство и кмета Иван Гавалюгов. За четирите години, през които бях общински съветник, за Трудовец се случиха много хубави неща: като се започне от така наложителния ремонт на детската градина, изграждането на футболната площадка с изкуствена настилка, ремонта на здравната служба и читалището, обновяването на училищни помещения и се стигне до поетапното разрешаване на проблема с водоснабдяването във вилна зона Лозята. Асфалтираха се някои улици, възстановен беше футболният стадион на селото и много други. Но винаги може и още, и ние като екип искаме да работим за положителните промени – както в Трудовец, така и в цялата община.


Младостта е по-скоро плюс или минус в предизборната кампания?


Да, млад човек съм, както и повечето хора в листата ни, но вярвам, че освен нови идеи и различен поглед към средата, в която искаме да живеем, ние имаме и енергията и мотивацията да случваме нещата. Участвам в това, ако мога да го нарека – състезание за доверието на хората, с още 7 кандидата, защото съм убеден, че имам какво да дам на мястото, което съм избрал за свой дом и на жителите на Трудовец. Знам, че ако те ми гласуват доверие – това доверие ще е за младите хора като цяло и ще работя здраво, както винаги досега, за да го заслужа и оправдая.


Младите хора са способни да бъдат лидери. Живеем тук, познаваме местните проблеми, плюсовете и минусите, критични сме и работим с желание за всичко, което може да подобри средата и начина на живот. Убеден съм, че ние, не по-зле от хората с повече години опит, можем да бъдем образец за професионално поведение и етичност.


Освен това, независимо от възрастта, в екипа ни сме доказали, че в управлението на обществения живот  може да се участва честно, без схеми, без заплахи и купуване на гласове. Всеки с името и делата си.


Софтуерен инженер сте и е добре известно, че стандартът на живот в професията е добър. Защо търсите промяна?


Определено месечната заплата като кмет не е това, което трябва да мотивира мен, а и другите кандидати да направят тази крачка… Вярно е, възнаграждението на софтуерния инженер надхвърля кметското такова. Но имам идеи за още положителни промени и бих искал да работя за Трудовец. А за мен удовлетворението от постигнатото далеч надхвърля всичко материално.


Имате дъщеря – в какъв Трудовец искате да расте тя и останалите деца?


Дъщеря ми е на 5 и искам да расте здрава и щастлива! Пожелавам го на всички деца! Тя посещава детската градина в селото, която от години се нуждаеше от сериозен ремонт. През последните 4 години детските градини в цялата община бяха изцяло обновени. Местата, в които се отглеждат децата ни, някои неремонтирани повече от 30 години, днес са като нови и това е още една мотивация за мен да участвам. Нови детски площадки, поддържани паркове и градинки, повече зелени пространства. Децата ни заслужават да растат в спокойна и позитивна среда, а кой друг, ако не ние – може да им я осигури.


Какъв ангажимент искате да поемете пред хората в Трудовец?


Той е преди всичко един – че ще работя! Винаги ще се опирам на закона и ще се ръководя от принципа: Създават се условия и след това се изисква. Приоритет за всички нас е да се дава възможност на хората да изразяват свободно, спокойно и с желание за промяна своята непримиримост с отрицателните явления - било то наркотици, вандализъм, замърсяване, безстопанственост и др. Заедно ще търсим начини за противодействие и градивни промени. Искам да създадем и работещ обществен съвет, в които по 2-ма членове от 5 района на селото да участват с идеи, предложения и решения – прозрачно и позитивно.


Купуването и продаването на гласове са престъпления!