Кметът на Трудовец Еленко Иванов е на 36 години. Той е най-младият кмет в региона, семеен с едно дете. По професия е IT специалист, спортна натура. В края на миналата година се зарази с коронавирус. Въперки че е млад и няма никакви придружаващи заболявания, той изкара много тежко болестта. Две седмици бе на болнично лечение в София. Едва преди няколко дни се върна на работа.
В предаването „Още по темата” на телевизия Ботевград той разказа за преживяното по време на боледуването. Публикуваме част от неговия разказ от първо лице.


„Моята среща с КОВИД беше много тежка. Състоянието ми се влоши за изключително кратко време. Лекуваха ме в Окръжна болница „Света Анна” в София и благодарение на лекарите аз се върнах към живота.
Коронавирусът е коварен, на всеки организъм влияе по различен начин. Аз мисля, че взех веднага мерки, щом разбрах, че съм заразен и въпреки това, състоянието ми се влоши и всичко стана много бързо.
Затова искам да кажа на всички, че трябва да сме отговорни към себе си и близките ни и да се пазим, доколкото е възможно.
Знам, че има хора, които не вярват, че вирусът съществува,  мислят,  че е обикновен грип. Знам, че има хора, които го изкарват леко. Но моят опит е друг – болестта е коварна.
За мен може би най-тежкото в болницата беше да издържа не само физически на болестта, но и психически. Атмосферата в КОВИД-отделението трудно може да се опише с думи. Има изключително много хора в тежко състояние, някой умира и това изключително много влияе на психиката на останалите. Така беше и с мен...
Можах да видя как работи здравната система в условията на пандемия отвътре, от КОВИД-отделението. Моето лично впечатление, че лекарите вече знаят как да лекуват вируса. Стига обаче да е в подходящото време. Ако пациентът е закъснял, лекарите просто няма какво да направят.
Силно впечатление ми направи, че сестрите и другият персонал са много напрегнати. Има много болни, а персоналът, който да ги обслужва,  е малко. И това поражда много голямо напрежение. Това е, което видях. Тези хора са изморени, видимо са много изморени.
Въпреки натрупаната умора обаче, смятам, че в „Света Анна”  имат добро отношение.
КОВИД промени мисленето ми, преосмислих много неща. Оцених, че някои неща съм ги смятал  за даденост, а те далеч не са. Нещо повече – може да ги изгубиш само за миг. Това време, през което бях в болницата, ме накара да се замисля за всичко в живота.
След моята среща с КОВИД, мога да кажа на всички: този вивурс има и тежка страна. Не го забравяйте, пазете се!