Започна гласуването за най-обичаното българско дърво в десетото юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързващи хората с техните любими дървета.  До 5 ноември, на интернет страницата на фондация ЕкоОбщност“, се провежда онлайн гласуването. 


Със своята осанка, величествени корони, местоположение и силно излъчване, някои от тях са се превърнали в символ на населеното място или във важен член на отделно семейство или на местната общност. През годините на съществуването си те обединяват хората, стават свидетели на съдби и събития, събират малки и големи под своите корони при събори и обреди. Интересното е, че в това издание на конкурса и 10-те претендента за приза са вековници, съобщават организаторите от „ЕкоОбщност“. Сред тях е едно от най-забележителните дървета в нашия край – 500-годишният дъб в двора на манастира „Св. Николай Чудотворец“ в Скравена. Той се съревновава със свои връстници от Гоце Делчев, село Джигурово, община Сандански и други населени места. 


Както и досега, през последната седмица видимите на страницата набрани гласове ще бъдат скрити, уточняват организаторите. Победителите ще станат известни по време на церемонията по награждаване в края на годината, на която ще бъдат обявени резултатите от гласуването, както и отличеният от журито на конкурса „Млад природолюбител”.


За участниците, номинирали дърветата-победители са предвидени награди, осигурени с подкрепата на „Адвенчър нет” и детски научен център „Музейко”.


Дървото носител на титлата „Дърво с корен 2019” ще получи подарък – преглед и при необходимост – арбористка грижа за подобряване на състоянието му от партньорите на конкурса – „Асоциация на арбористите в България”. То ще представи страната ни през 2020 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 16 държави.


Жителите на Община Ботевград, желаещи да подкрепят скравенския дъб, могат да го направят ТУК