Граждани, представители на неправителствени организации, на Кметство Скравена и бизнеса, педагози, ученици от екоклубовете при ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” се срещнаха вчера в неформална обстановка – под сянката на стария Дъб в двора на манастира „Свети Николай Летни - Мирликийски”. Срещата е част от финалните събития по приключване на проект „Гражданско общество и местна власт – партньори за зелен регион”, в който един от обектите е вековното дърво.
  
Ирена Петкова - началник отдел ”Управление на програми и проекти, екология и туризъм”към Областната администрация на Софийска област, и Янка Александрова - ръководител на проекта, информираха местната общественост за идеите, планираните дейности по проекта и изпълнението им, като акцентираха върху осъществените мерки относно Дъба: третиране, съгласно експертни препоръки, изграждане на беседка, подходяща за уроци на открито, отдих на гости, интерактивни занимания, каменни пътеки за улеснен достъп, нестандартно оформен кът за отмора и наблюдение на околните природни красоти, табели с полезна информация, пътеводител „25 обекта в Софийска област”, албум за уникалните природни забележителности на територията на Софийска област.


Екипът по проекта благодари за подкрепата и съдействието на Иван Иванов - кмет на с. Скравена, църковното настоятелство, Горско стопанство - Ботевград, строителна фирма „Стрелец”, Дамски клуб ”Инер Уил”.


„Ученици с рекламни шапки и тениски раздадоха на гостите флаери за дървото и манастира. Участниците в срещата бяха гости на традиционния празник на манастира в деня на Св. Николай Летни и вкусиха от традиционната супа. В непринуден разговор на трапезата бяха споделени полезни предложения и идеи. Приятно беше да виждаш одобрението и благодарността на хората”, сподели Янка Александрова.


Проектът "Гражданско общество и местна власт - партньори за зелен регион” - регионална политика за информиране, опазване и устойчиво използване на  биологичното разнообразие на Софийска област” се изпълнява с финансовата подкрепа по Програма за малки проекти към Глобалния екологичен Фонд, по инициатива и с участието на Областната администрация на Софийска област, фондация „Съвременност” - водеща организация, ГПЧЕ „Алеко Константинов”, представлявана от ученически Екопарламент, РИОСВ – София.