„Листата ни е съставена от амбициозни, инициативни и загрижени за общината и за Ботевград хора“, това каза кандидатът за кмет на община Ботевград Иван Гавалюгов при представяне на листата с кандидати за общински съветници от ПП МИР пред  жители на село Боженица. Предизборната среща се състоя днес в пенсионерския клуб на селото, за който също стана дума по време на разговора между Иван Гавалюгов и боженчени. Помещението е предоставено безвъзмездно на общината за срок от десет години, който изтича в края на другия месец. Най-вероятно собственикът – РПК, ще поиска наем за него или ще го предложи за продажба. Жители на селото обаче имат и друго виждане по въпроса, което обсъдиха с кандидата за кмет. 


Най-големият проблем на Боженица, както и на другите по-малки села на територията на общината, е водоснабдяването. Често пъти хората там са засегнати от воден режим, който им причинява неудобства в ежедневието. За решаване на този проблем, в махала Мурта днес е започнал сондаж за вода, за който бяха гласувани средства на последната за този мандат сесия на Общинския съвет. А докладната бе внесена от кмета Иван Гавалюгов. 


„Сондажът е започнал днес не защото аз съм тук на предизборна среща, а защото сондьорите са свободни“, уточни Гавалюгов, но вече като кандидат за кмет на Ботевград. 


Разширяването на мрежата за видеонаблюдение в общината ще обхване и малките села. В село Боженица ще бъдат монтирани две камери, обеща Иван Гавалюгов.  Жител на селото изрази готовност да закупи още четири камери, които да бъдат монтирани на подходящи места в населеното място. 


Иван Гавалюгов  пое ангажимент за подмяна на старото улично осветление с ново енергоспестяващо, както и за увеличаване броя на лампите. 


Жители на селото споделиха още с кандидата за кмет, че са притеснени от състоянието на свлачище при един от големите завои преди селото. 


Божанчени поискаха  „да се вдъхне повече живот на килийното училище“ в селото, което е едно от предпочитаните места за посещение от туристи. Според тях то трябва да премине към читалището в Боженица, подобно на Паметник-костница на Ботевите четници, който е към читалището в Скравена.  Според хората, ако за него отговаря местен човек, той ще може по-бързо да реагира – да го отвори за посетители. В момента обектът е филиал на Исторически музей – Ботевград.


Проблемите с електроснабдяването на селото също бяха разисквани по време на предизборната среща. Иван Гавалюгов посъветва жителите да напишат жалба до Комисията за енергийно и водно регулиране, която да подкрепят с подписка. 


По-рано днес кандидатите от ПП МИР бяха на посещение в селата Липница и Елов дол. За срещата в Липница имаше специална подготовка. Всички присъстващи бяха поканени да опитат от домашно приготвените вкусотии, подредени в приятната обстановка на някогашната фурна, превърната в магазин и място за срещи. Стопанката – Ваня Иванова, която е радетел за съживяване на малките села, е кандидат за общински съветник от ПП МИР. Тя бе посрещната изключително радушно и в село Боженица, където се чуха мнения, че е личност, която може да бъде полезна с идеи и конкретни действия за осъществяването им.   


Купуването и продаването на гласове е престъпление!