Координаторът на МИР Ботевград Йонко Ненчев е избран в Националния изпълнителен съвет на партия МИР. Той е зам.-председател по местно самоуправление. Йонко Ненчев бе избран и за председател на комисията по изготвяне на политическа декларация. 


Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) избра ново ръководство и поиска обединение на всички здравомислещи и морални сили в страната, с които да участват заедно на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това стана по време на провелия се на 30 март в София редовен Конгрес на партията. Делегатите на Конгреса преизбраха председателя на партия МИР Симеон Славчев, а в новоизбрания състав на Националния съвет нвлизат общественици, интелектуалци, лекари, учители, инженери, адвокати, финансисти, икономисти, дипломати, експерти по национална сигурност и отбрана, преподаватели във висшите учебни заведения, културни дейци, представители на малкия и семейния бизнес.


„Единственият шанс на България в тези трудни време е обединение на здравомислещите и моралните сили. Именно за това  от днес партия МИР стартира процеса на обединение на всички, които милеят за родината и искат техните деца и внуци да живеят, да учат, да се развиват и да работят в България. Партия МИР предлага обединение на всички родолюбиви партии и организации около най-широк общ знаменател и съвместно явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Крайно време е общественият интерес да застане над личния и партийния и да върнем държавността и нормалността в България“. Това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев в обръщението си към делегатите и гостите на Конгреса на партията.


По думите му, основната задача, която партия МИР си поставя, е да мобилизира и активизира интелектуалния потенциал на българските граждани както в страната, така и в чужбина. Славчев уточни, че при реализацията на тази задача партия МИР ще търси партньори и съюзници, които изповядват същите ценности и приемат безкористно да работят за бъдещето на България.


„На България ѝ трябва нова национална кауза, обединяваща всички българи, и една от основните ни цели ще бъде формирането на новия национален идеал, който да се превърне в новата национална кауза на България. Партия МИР подава ръка на всички български граждани, на всички граждански и неправителствени организации и партии и предлагаме да обединим усилията си, за да може на предстоящите предсрочни парламентарни избори заедно да създадем ясна и категорична алтернатива на сглобката, на евроатлантиците, на мутрите, мафията и шарлатаните“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев по време на Конгреса на партията.


Делегатите на редовния Конгрес на партия МИР приеха декларация, в част от която се казва:


„България днес е изправена пред исторически избор така, както беше преди повече от тридесет и три години. Изборът днес обаче не е между демокрацията и автокрацията или между социализма и капитализма. Изборът днес е в името на бъдещото развитие на Отечеството, за прогреса срещу деградацията, за победата на доброто над злото, за утвърждаването на морала, справедливостта и свободата.


Трагикомедията, на която за съжаление сме свидетели в България през последните девет месеца, ясно показва, че самоопределилите се за управляващи и елит на нацията нямат нито интелигентност, нито компетентност, нито знания, морал, честност и почтеност. Те дори нямат желание да търсят и да намират краткосрочни и дългосрочни решения срещу катастрофалните за страната последици от всички кризи, в които те самите ни вкараха. Българското обществото напълно безрезултатно очаква от тях да започнат да решават реалните проблеми българските граждани, на българските семейства, на младежите, на безработните, на пенсионерите и на хората в неравностойно положение, както и за заетите в малкия и средния бизнес.“.


Партия МИР предлага национален консенсус и обединение около пет приоритета, които да изведат България от икономическата, политическата и моралната криза. Подробности може да прочетете тук.