Днес футболният отбор на Балкан пое сериозна глътка въздух в стремежа си към оттласкване от последното място, което заемаха преди 12 кръг. Той спечели като домакин на Банско с 3-2 и скокна с 3 места нагоре - вече е на 14-то с 9 точки, но и мач по-малко.


Днешната среща бе от изключителна важност за Балкан. В нея момчетата в зелени екипи демонстрираха страхотен характер и завидна настойчивост и успяха да стигнат до така необходимите им 3 точки, след като на два път трябваше да догонват в резултата.


Те получиха гол в 13-та минута, когато след изпълнение на корнер най-високият в състав на Банско Йордан Лечов стигна първи до топката и отбеляза с глава за 0-1.  Само 4 минути по-късно Балкан изравни, като до изравнителното попадение се стигна след странно решение на съдията. Първо Емил Колев бе фаулиран в наказателното поле, но въпреки това вкара топката във вратата. Реферът обаче не отсъди по-тежкото наказание - а именно гол, а посочи бялата точка. При дузпата отново Емил Колев бе точен за 1-1.


Балканци продължиха да натискат и създадоха няколко удобни положения пред вратата на Банско, но не можаха да ги оползотворят. Вместо това при една контра гостите стигнаха до втори гол, като при него останаха огромни съмнения за засада. Помощникът обаче не вдигна флага и главният съдия зачете гола на Христо Спасов, с който Банско поведе с 2-1.


Домакините се хвърлиха да атакуват още от самото начало на второто полувреме. Успяха да върнат едно попадение обаче чак в 67-та минута, когато капитанът Здравко Атанасов засече топката в мрежата след удар с глава при отлично центриране на Любомир Караниколов.


Това 2-2 обаче съвсем не устройваше зелените и те продължиха да упражняват силен натиск. Който доведе до трето тяхно попадение - в 80-та минута Ивайло Цветанов направи страхотно отиграване по левия фланг, центрира в наказателното поле и централният нападател Кристиян Ковачев вдигна всички на крака с третия гол за Балкан. В оставащото до края време домакините успяха да запазят преднината си, като дори имаха две отлични възможности да я увеличат.


Победата на Балкан с 3-2 е важна не само за трите точки, но би трябвало да има и силен психологически ефект в по-нататъшните мачове. В отложената среща от 11 кръг, която е в сряда, 23 октомври Балкан е гост на Вихрен Сандански.


Резултатите от останалите мачове от днешния 12 кръг: Спортист Своге - Чавдар Етрополе 2-1, Оборище Панагюрище - Ботев Ихтиман 2-0, Кюстендил - Сливнишки герой 3-0, Беласица - Марек 2-0, Надежда оброславци - Вихрен 1-5, Пирин Разлог - Перун Кресна 3-0