Жителите на Етрополе и Общината са изправени през сериозна дилема: за кого да гласуват от номинираните 66 кандидати за общински съветници?
 
На предстоящите избори за местна власт, жителите на община Етрополе ще могат да избират измежду 66-кандидати за общински съветници, като с пълни кандидатски листи са Местна коалиция ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ (БАСТА), ПП "ГЕРБ" и Коалиция "БСП за България" с по 17 души, 11 са кандидатите на ПП Движение "Напред България" и четирима са кандидатите на Местна коалиция "ВОЛЯ".
Седмица преди местния вот интрига около избора за Кмет на общината няма, тъй като има регистриран само един кандидат за кметския пост - Димитър Димитров /до сегашен кмет на общината/, който се явява като независим кандидат.
Трима са кандидатите за кмет на кметство Малки Искър: Марин Маринов от ПП "ГЕРБ", Валентин Йончев от ПП Движение "Напред България" и Николай Николов от коалиция "БСП за България".
Няма промяна в броя на избирателните секции на територията на общината - 20.
Близо 3 000 насели места у нас няма да избират кмет на предстоящите местни избори на 27 октомври. Причината е, че в тези градове и села живеят по постоянен адрес под 350 души.
За общински съветници в страната на 27 октомври ще cе борят общо 29 515 кандидати. Преди 4 г. те cа били 35 772-ма.
Кандидатите за кметове  на общини cега cа 1254, а пpез 2015 г. - 1600. 
В 397 кметства cега има cамо по 1 канидат.
Според предварителните писъци боят на избирателите е 6 227 901 души.