Крайпътната чешма в местността „Шавара“ или така наречената „Овчарска спирка“, по средата на пътя за Литаково, от няколко дни вече функционира. Идеята за възстановяването й е дадена още в началото на 2018 година от партийната организация на БСП в Литаково и жители на селото. Сред инициаторите е и кандидатът за кмет на Литаково - Пешо Младенов, за когото реализирането на тази идея е дългогодишна мечта.


Оказало се обаче, че за да бъде ремонтирана чешмата, трябвало да се иска разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“. Причината за това е, че пътя до Литаково, в чийто сервитут влиза чешмата, е част от републиканската пътна мрежа на България и е стопанисван от АПИ. Издаването на тези документи отнело близо година.


Освен ремонтните дейности по самата чешма, основно е почистен и районът около нея. Поставен е контейнер на смет. Монтирана е дървена беседка, осигурена от Община Ботевград. Водата, която вече тече през двата чучура, се доставя от стария източник – каптиран извор на близо 900 метра. 


В близост до крайпътната чешма се намира и морената, поставена на мястото, където Васил Левски е създал литаковския революционен комитет. Районът около паметника също е облагороден. Той е почистен основно, изрязани са всички ненужни клони и храсти около и до него, в близост е монтирана и нова желязна пергола.


Обновяването на двата обекта е осъществено с доброволен труд и финансови средства, дарени от физически лица и структурите на БСП в общината. Сред дарителите е и народният представител Иван Ченчев.


Крайпътната чешма в местността „Шавара“ ще бъде официално открита утре - 25 октомври, от 17:00 ч. Водосвет за здраве ще отслужи отец Алекси.