Строителите зарязаха ремонта на пътя и го оставиха като след война

Хиляди жители на община Ботевград – заложници на икономически и политически игри

В петък следобед строителният консорциум „МБ ЛОТ 2-2019“ е вдигнал машините и е прекратил ремонта на пътя Ботевград- Литаково-Радотина- Рашково! Главната улица на Литаково е като след война, мостът на река Бебреш е разрушен, мостът на река Писана не е довършен, транспортната  връзка с Ботевград е затруднена.


Това стана повод за общоселското събрание, което тази вечер се  състоя в Литаково.  Салонът на читалището бе пълнен от възмутени жители на селото, които изразиха готовността си за гражданско неподчинение.
На събранието присъства и кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. Той заяви пред присъстващите, че е разбрал за намерението на строителите да прекратят ремонта в края на работното време в петък. Информацията, която получил от строителите е, че те изпълняват разпореждане на ДНСК. Проверка на контролния орган на 29 юни е установила, че за обекта не е открита строителна площадка. Строително разрешение е издадено на 5 май. Впоследствие на 6 юли е издаден документ и за  откриване на строителна площадка.


Строителите са посочили също и писмо от АПИ от 23 юни, според което те също  трябва да преустановят работата си. В писмото на АПИ се посочва, че  разпореждането е издадено заради сигнали от БТК за поредица от прекъсване на важни оптични кабели по време на ремонта на пътя.
Кметът Иван Гавалюгов веднага се е свързал по телефона с управителя на АПИ инж. Апостол Минчев. Той го е уверил, че строителите нямат право да преустановяват работа на целия обект. Забраната била само за ремонта на мостовете, тъй като не са били получили необходимите съгласувания с Басейнова дирекция и МОСВ, но това може да се случи за броени дни.
„Моите предположения са две – заяви пред жителите на Литаково Иван Гавалюгов. Първо: напускайки обекта строителната фирма да принуди АПИ да й изплати дължими суми за други обекти. Второ: да се създаде напрежение в държавата по политически причини. Всички знаем кои големи фирми печелеха обществени поръчки за строителство и ремонт на пътища. Възможно е сега да изплнява заръки на досегашните си политическите покровители” – заяви той.


Днешните многократни опити на Иван Гавалюгов да се свърже с управителя на АПИ са безуспешни.


„Ако до два дни нямам уверение от възложителя на обекта – държавната АПИ, че ремонтът ще продължи, община Ботевград застава зад населението на Литаково и другите села и ще подкрепи гражданското неподчиние” – заяви Иван Гавалюгов.


По време на събранието бе направено предложение от Николай Маринов, който е строителен инженер, общината да обяви бедствено положение. Ако това е невъзможно, той призова съселяните си да протестират пред АПИ в София и да не допускат служителите й, докато не си свършат работата да върнат строителите на обекта.
Имаше и предложение протестът да бъде пред фирмата изпълнител „МБ ЛОТ 2-2019“ и да блокират работата й на трасето на скоростния път между Мездра и Люти дол. Повечето призиви обаче бяха за блокиране на Е-79 или автомагистрала „Хемус”.


Проблемът не е само инфраструктурен, че нямаме транспортен достъп до Ботевград – заявиха хората на събранието. Проблемът е икономически, тъй като е затруднено отиването на работа, социален, но и касае живота и здравето на хората.


Баща на 3-годишно дете, разказа, че преди няколко дни детето вдигнало висока температура, но такситатаот Ботевград отказвали да пътуват до Литаково заради лошия път. Затруднени са линейките, а пътят на пожарните се удължава, което може да се окаже фатално.
От утре в Литаково започва събирането на подписка, която ще бъде адресирана до президента Румен Радев, служебния премиер и министъра на МРРБ. Подписите ще се събират в кметството, в магазините и от доброволци.