Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики направи проверка на състоянието на пътя Ботевград – Литаково. Инспекцията започна от кръстовището при бившия хлебозавод. Русинова бе изненадана от поставената там допълнителна табела с надпис „Не важи за живущите“.


„Според нашето пътно законодателство, пътните знаци могат да бъдат пояснявани от допълнителни табели, но те не могат да отменят валидността и значението на пътен знак. Тук проблема е и малко по-различен, или по-точно - разположението на тези знаци. Те са поставени почти на излизане от завоя. Ако водач, който не е жител на близките села и не знае за това ограничение, идва от посоката на базата на „Булгартрансгаз“ и направи десен завой, той ще попадне в зоната на две нарушения – или да продължи по пътя, което е забранено, или да направи маневра, обратен завой, в кръстовище, което е абсолютно забранено. В случая той е поставен поставен в ситуацията задължително и не по негово желание да нарушите Закона за движение по пътищата.“ – коментира тя.


Диана Русинова провери и състоянието на моста над р. Бебреш. „Ремонтът на това мостово съоръжение е направен добре. Лошото в случая е, че той буквално е изоставен така и няма отстрани ограничителни средства, както и съответните пътни знаци. Не мога да се съглася с обясненията на държавните органи, че липсват средства за довършването на пътя. Ако преди две години е била такава ситуацията, то миналата година бяха отпуснати почти 2 милиарда лева и шумно се рекламираше това. За мен е необяснимо, при положение, че този път има всички проекти и разрешения, да е изоставен така.“ – посочи експертът по пътна безопасност.


Диана Русинова бе днес в Ботевград по покана на зам.-председателя на ОбС – Дамян Маринов. Двамата заедно инспектираха и състоянието на канализационните шахти в Литаково, за които също има сигнали от граждани. Оказа се, че тяхната височина над асфалтовото покрити е с повече от 5 сантиметра.