Г-н Гавалюгов, преди изборите бяхте сигурен, че ще победите, но очаквахте ли тази мощна подкрепа на хората?


Бях сигурен, макар че не съм си правил изчисления с колко процента, дали на първи или втори тур. За мен по-важното е, че градът и общината като цяло показаха едно узряване. Хората показаха, че са мислещи и интелигентни. Че не се поддават на според мен отживелия начин на провеждане на кампания, която залага на финансови и нематериални изкушения - като концерти и т.н. Това е обида спрямо самите избиратели да се иска по такъв начин да се печелят симпатиите им.


Ние водихме една открита и честна кампания. А най-важното за резултатите от изборите: това е една оценка за свършеното през изминалите четири години. Затова хората ни се довериха отново. Аз имах такова усещане при срещите ми с гражданите не само по време на предизборната кампания.


Казахте, че тези избори са тест за интелигентност. Издържахме ли ние, ботевградчани, този тест?


Мисля, че надградихме резултатите от предходните избори. По-висока избирателна активност на първи тур и доста по-категорични резултати за мен и моята група общински съветници, което е най-радващото. За себе си нямах притеснения, но силното ми желание беше да имаме сериозно представителство в общинския съвет в Ботевград.


На кого искате да благодарите най-много в този момент?


Първо на екипа, с който работих. Безкрайно всеотдайни, ангажирани, безкористни. Нито един от хората, които са в групата ни общински съветници и екипа, около нашето гражданско движение, не очаква никаква материална облага и работи абсолютно безкористно, споделяйки моето виждане и нашата обща кауза за един по-добър Ботевград, по-красива и приветлива община. Естествено първо искам на тях да им благодаря, защото успехът е наш. Той не е само мой в никакъв случай.


Оценявам високо доверието, което ботевградчани ми гласуваха отново. Осъзнавам огромната отговорност, която за пореден път ще трябва да нося. Мога да уверя нашите съграждани, че ще продължим да бъдем безкрайно истински и през следващите четири години. Сигурно ще правим грешки, като всеки един работещ човек, но ще бъдем безкрайно честни. Убеден съм, че след четири години ще можем отново открито да ги погледнем в очите и да отчетем изпълненото. Сигурен съм, че свършеното ще бъде много повече от направеното досега.


Искам да благодаря на гражданите, че не се поддадоха, че издържаха теста за интелигентност. И за мен това е най-радостното от цялата изборна ситуация. Ботевградчани показаха зрялост!


Как се чувствате този момент, когато гласовете се броят и виждате подкрепата на хората?


Това не може да не ме радва разбира се. Не бих казал, че има някакво невероятно вълнение, защото знам колко тежка е работата на кмета. И отговорна, разбира се. Това в никакъв случай не означава, че се оплаквам. Аз съвсем съзнателно съм се кандидатирал и през 2015 и през 2019 година. Радвам се, че екипът ни ще има възможността да работи отново за развитието на нашата община. Но най-вече се радвам за хората, защото проявиха разум и интелигентност. Нашето общество узря през тези четири години.


Аз си правя анализ как се разви Ботевград не в материално отношение. В материално отношение нещата са субективни - дали можело повече, дали можело по-хубаво и т.н. Но като общество мисля, че се наложиха едни много по-различни взаимоотношения. И те ще се развиват в градивна посока и през следващите четири години. В Ботевград вече има работещо гражданско общество. Това ми беше основната цел, когато се кандидатирах през 2015 година. С удовлетворение мога да го споделя в края на отиващия си и на старта на новия мандат, че в Ботевград има гражданско общество. Има хора, които мислят, споделят, не се притесняват да изказват свободно мнение, дори то да се разминава с мнението на общинското ръководство.


Убеден съм, че неща, които не успяхме да реализираме през изминалите четири години, сега ще успеем да ги направим, защото са правилни.


Смятате ли, че Ботевград дава пример за България. За това, че един град може да се управлява успешно от човек без да е обвързан непременно с някоя голяма партия, че зад него не стоят партийни лидери, не стоят олигарси, икономически групировки и т.н. Смятате ли, че това е добър пример за България?


Категорично да. Ботевград е изключително положителен пример в това отношение. Надявам се повече общини да успеят да наложат такъв модел на управление. Това носи само позитиви за общината и за обществото най-вече.


Ако преди четири години резултатите в моя полза някой считаше, че са плод на протестен вот, то днешните резултати не само затвърждават резултата от 2015 г, на напротив - дори го увеличават.


Затрудненията, които имахме през изминалите четири години, не ни съкрушиха. Всички видяха, че това не може да ме откаже. Сигурен съм, че сега на много "забуксували" проекти ще им се даде начален тласък още от следващия месец.


Ще си вземете ли отпуск след дългия предизборен маратон или се връщате в общината и продължавате както досега?


Официално отпуската ми свърши в деня на изборите. Не се чувствам изморен. Радвам се, че ще имам възможността официално да продължа да движа делата на общината и веднага щом стъпя официално в длъжност се захващам с делата, предвидени за настоящия строителен сезон, както и другите проекти, по които работим. Никой да не очаква, че ще има някакво отпускане или почивка. Продължаваме с пълна пара.