Село Трудовец чества днес 190 години образователно дело. По случай юбилея, в ОУ „Любен Каравелов“ бе открита музейна сбирка – "Образователното дело в Трудовец от 1829 г. до днес". Събитието уважиха вицепремиерът Марияна Николова, която е родом от ботевградското село, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, Борис Борисов и Стефка Грматикова от общинското ръководство, новоизбраният кмет на Трудовец Еленко Иванов, директори на учебни заведения в общината, учители, жители на населеното място. 


В музейната сбирка може да се види как е изглеждала първата сграда, в която се е помещавало училището. Тя е нарисувана по разкази на съвременници и по снимки на втората сграда, която е била съборена и на нейно място е била издигната тази, в която то се намира и до днес.


Сбирката съдържа различни експонати. Сред тях е първият учителски шкаф, който бе открит на тавана на училището и реставриран. Подредени са снимки на директорите на ОУ „Любен Каравелов“ и на учители, които са преподавали в него. Важно място в музейната сбирка е отредено на книгата за историята на школото - „Под стряхата на родното училище“, чийто автор е учителката Иванка Караджова. Тя е почерпила информация от летописни книги на училището, главна книга от 1889 – 1904 г., ревизионна книга от 1925 – 1959 г., протоколна книга от 1942 – 1958 г., позовала се е на спомени на ученици и учители, използвала е и други материали.  


За ремонт на залата, в която се намира музейната сбирка, бяха отпуснати 17 500 лева от общината. Съдействие за подредбата оказаха музейни работници от екипа на ботевградския музей. Родители и бивши възпитаници на училището също се включиха в инициативата, съобщи директорът на училището Илияна Марчовска. Тържеството, посветено на юбилея, се състоя в актовата зала на ОУ "Любен Каравелов". Г-жа Марчовска припомни историята на учебното заведение от неговото създаване до наши дни. След това сцената се изпълни с ученици, които с помощта на своите учители бяха подготвили художествено-музикална програма.    


В ОУ „Любен Каравелов“ учат 140 деца, за чието обучение се грижи екип от 14 педагогически специалисти. 10 от децата са със специални образователни потребности и за тях са създадени два ресурсни кабинета. С децата работят психолози и други специалисти от общинския Център за подкрепа за личностно развитие.


Училището разполага с 6 кабинета, оборудвани с мултимедия, и 3 интерактивни дъски. Използват се съвременни методи на обучение и различни платформи, като „Уча се“, Scratch, „Кибер Доджо“ и други. То спечели проект за целодневна организация на обучение. 


В края на май т.г. в училището се проведе ученически семинар на тема „Биоразнообразие. Богатството на лечебни растения в България и нашето населено място“. С този проект ОУ „Любен Каравелов“ се представи на международния екологичен форум „Сребърна 2019“ и отборът получи сребърни медали. В екипа, работил по проекта, участват петокласничките Виктория Симеонова, Петя Андриянова, Пламена Цветелинова и Теодора Стаменова. Те подготвят презентации и разказват за „Алеята на билките“, която са създали с подкрепата  на родителите си. Алеята се намира западно от река Черниш, по брега на малък приток. В нея децата засадили билки и поставили табели с описанията им, както и апел да не се изхвърлят отпадъци сред природата. Работата им включва и мерки за защитаване на билката сладък пелин, която се намира на някои места в Трудовец.


Учениците участват в различни олимпиади и състезания - „Млад огнеборец“, „Знам и мога“ и други, и се представят достойно. През миналата учебна година бележат и спортни успехи – в края на март в Ихтиман отборът на момичетата се класира на второ място в областното първенство по тенис на маса. Това представяне затвърждава успеха от общинския кръг, където Даная Александрова, Пламена Цветелинова и Никол Николаева са първи. Призовото място им осигури участие в зоналното първенство по тенис на маса в Дупница, където се класираха на четвърто място. 


ОУ „Любен Каравелов“ участва в проекти по „Еразъм+“, по които посреща ученици от Португалия и Италия. А негови възпитаници редовно посещават училища в Румъния през лятото. По един от проектите са издирени забравени игри, които са били популярни в миналото - ластик,  челик, „Пускам, пускам кърпичка“ и други.