По повод празника на Ботевград гост на Исторически музей Ботевград бе историкът проф. Пламен Павлов. Срещата с него премина при пълна зала. Още в началото той заяви, че няма намерение да изнася лекция по история, а ще говори свободно. Историкът засегна няколко теми, свързани с нашия край, като започна от най-забележителния исторически обект – средновековната крепост Боженишки Урвич. Мястото не е било околия на Софийска област, а съвсем отделна област, която се е казвала Киево. Това наименование се е запазило в османските регистри в името на Гложенския манастир. Областта не е обхващала само района на Ботевград, а доста широка територия. Безспорно Севаст Огнян е бил свързан с фамилията на Цар Иван Шишман. Той е бил кефалия на областта. Севаст и кефалия са две различни позиции. Първата е била благородническа титла, а кефалия - глава на областта, обясни проф. Павлов. Според него „този район плаче за изследване“. 


„Тук има много голям мегдан за археологически проучвания. Да не говорим, че мястото е възлово“, подчерта историкът и изрази надежда, че държавата ще помисли за възстановяване на Ботевградския проход. 


По темата за обира на орханийската хазна, Пламен Павлов изказа предположение, че съществувала опасност много повече хора да бъдат осъдени на смърт, но турците се уплашили, защото осъзнали, че са „проспали организацията на Левски“.  


„Точно хората на Левски, между които и членовете на Орханийския комитет, освободиха България. Не отричаме ролята на Русия и Александър II, но без  Източната криза, нямаше да има война“, подчерта професорът по история.  


„Тук идва Западният отряд на Гурко, който е противоречиво оценяван. В Южна България той търпи поражение, макар че вината не е негова. Когато те изпратят с 12 000 души срещу цялата Османска империя, когато Генералният щаб не е неясно със себе си, така става. Но със Западния отряд той има много голяма заслуга. Но какво би направил Гурко, ако ги нямаше местните хора, които му казват откъде да мине? Това талантливо решение да се мине през няколко прохода, да се излезе изненадващо, всъщност турците отстъпват София без бой. Така че един от ключовете към победния край на войната е Орхание. Стратегическото място на Вашия град и на Арабаконак тепърва трябва де се преоценява“, смята Пламен Павлов. 


За участниците в борбата за освобождението на България, той каза: „Тези хора са били по-оптимисти, по-мотивирани и това ги е направило способни да водят войни за национално обединение, да се опитат да осъществяват нашия национален идеал.“.


В края на срещата Пламен Павлов подари на Исторически музей – Ботевград  Алманах – История на българщината.“ Ролята на този Алманах е да сведем най-новите научни достижения до широката публика. Иначе нашата наука няма смисъл. Книгата е добре илюстрирана“, обясни проф. Павлов. Той и колегата му проф. Милко Палангурски са автори на Алманаха.  


„Хубав музей с перспективен млад директор, като г-жа Рени Лазарова, сигурен съм, че ще бъде пазител на паметта на Вашия град“, каза историкът. 


Проф. Пламен Павлов изтъкна ролята и на нашия съграждани Иван Стаменов - автор на краеведски книги, за проучване на местната история. „Той има добър усет на историк, нищо че е икономист, има писателски талант. Направил е много за Ботевград. Затова мисля, че заслужава да му се даде отличие“, добави историкът.