Премиерата на книгата „Памет“, с подзаглавие „Епопея на (не)забравените“, изпълни с публика малкия салон на читалище „Христо Ботев“. Събитието се проведе снощи в присъствието на редактора на книгата – поетесата Надежда Захариева, и инж. Калин Божилов, оказал финансова и морална подкрепа за издаването на сборника. 


Проявата премина в своеобразен празник на словото, който потопи аудиторията в неповторимата атмосфера, създадена от симбиозата между историята и поетичното творчество.


„Когато прочетох ръкописа, си дадох сметка с каква благородна задача са се захванали авторите от Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“ в Ботевград. Книгата може да бъде наречена Урок по родолюбие. В продължение на две години нейните автори –  Мария Кацарска, Светла Бенчева, Стаменка Димитрова, Стефка Граматикова, Анатоли Ачков, Дечко Йорданов и Симеон Ангелов, са посветели и живота си, и творчеството си на идеята да свържат  историята на България с поезията. Емоционалното поетическо слово въздейства директно на сърцето и душата на читателя. Стихотворенията, включени в книгата, са своеобразни словесни илюстрации на белетристичните портрети на 100-те велики българи. Не по-малко въздействащ е и езикът на самите белетристични портрети. Те също са дело на поетите от Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“, каза Надежда Захариева при представянето на сборника. Тя благодари, че е станала част от празника на Ботевград.   


Думата бе предоставена и на спонсора на книгата – инж. Божилов. Именно той е помолил популярната българска поетеса, с която го свързва дългогодишно приятелство, да стане редактор на „Памет“. 


„Когато ми представиха идеята за книгата, усетих огромен ентусиазъм, на който човек не може да не обърне внимание и да не подаде ръка“, сподели Калин Божилов. Той поздрави авторите от името на своето семейство, както и хората, желаещите  да получат този Урок по история. „Всички ние имаме нужда от него, за да повдигне патриотично ни чувство“, добави инж. Божилов.  


Водещият на събитието Симеон Ангелов – зам.-председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“, сподели с читателите, че идеята за създаване на сборника се е зародила преди две години. Книгата съдържа стихове, посветени или включени в портретите на бележитите българи, новатори в своите дела за развитие и прослава на България. Стиховете имат голямо разнообразие не само като стил, но и като вид. В сборника са намерели място от най-късата поетична форма – епиграмата, до най-дългата – поемата. Има свободни стихове, миниатюри и песни, елегии и оди, различни по форма сонети. Но и в поезията, и в прозата, четейки и между редовете, читателят може да получи отговори на множество любопитни въпроси. Коя е най-древната цивилизация, кой е на-древният език, коя е на-древната писменост?; Докъде се простират родствените и културни корени на съвременния българин?; Кои са неформалните причини за създаването на Първата дунавска българска държава от Аспарух?; Кой е първият и кой е последният български светец?; Къде е гробът на Омуртаг?; Колко и кои са златните векове в нашата история?; Кой е първият български писател?; Кой е първият български поет?; Коя е първата българска поетеса?; Коя е най-старата българска пътека-завет? – са само част от тях. Но най-главният въпрос, отговорът на който се крие в съдържанието на книгата, е: Трябва ли да знаем своята истинска история и да се гордеем, че сме българи? Четиристотин  страници – вяра, памет, почит и родолюбие. Това каза още Симеон Ангелов, който, освен че е един от авторите, е носител на идеята за създаване на тази книга и има съществен принос за осъществяването й. 


Специално за публиката, Светла Бенчева и Симеон Ангелова бяха подготвили импровизиран рецитал по малка част от стиховете в сборника. 


На финала на представянето секретарят на Община Ботевград  Стефка Граматикова, която е и председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“, благодари на всички, подали ръка „на една малка група местни творци от малък провинциален град“. Тя им изказа благодарност и за ентусиазма, с който са помогнали книгата да бъде факт. 


„Човешкият род няма как да изчезне, защото паметта е феноменът, чрез който ние пребъдваме във времето. Паметта, особено когато е създадена чрез средствата на изкуството, а в случая на словесното изкуство, няма как да не остави трайни следи. Доказателство е фактът, че, както г-жа Захариева каза, история и литература винаги ще бъдат едно. Защото всяко изкуство се създава в конкретно историческо време, но пък ни пренася в различно от това, в което живеем. Поезията е най-синтезираната история на човечеството. Защото тя пресъздава емоцията на онези, живели преди нас, и ни пренася в тяхното време, както кара тези, които живеят с нас, да усещат пулса на времето, в което живеем ние. Благодаря Ви за съпричастието да бъдем заедно тук и да станете свидетели на представянето на тази книга на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“!", добави г-жа Граматикова. 


Думата бе предоставена на публиката за въпроси, мнения и изказвания. Всеки желаещ имаше възможност да си закупи книгата и да получи автографи от авторите и редактора Надежда Захариева.