Във връзка с предстоящото отбелязване на студентския празник- 8 декември, от ОДМВР - София е създадена необходимата организация за опазване на обществения ред и недопускане на пътни инциденти по време на провежданите тържества и събирания. В превантивните мероприятия са включени и служители на регионалните служби "Пожарна безопасност и защита на населението", както и представители на други компетентни държавни органи.


Засилено ще е полицейското присъствие около увеселителните и питейни заведения, хотелските комплекси и хижи, където ще има празнуващи студенти, като в случай на необходимост, младите хора ще могат веднага да се обръщат за помощ и съдействие към силите на реда.


Проведени са работни срещи със собствениците и управителите на обектите, както и с представителите на охранителните фирми, на които са съгласувани начините на взаимодействие и бърза реакция при възникнала необходимост. Проведени са инструктажи, на които е завишена бдителността по отношение на пропускателния режим с цел недопускане в заведенията на непълнолетни посетители и такива с огнестрелни и пиротехнически изделия.


В дните около празника е създадена организация и за осигуряване на безопасността на движение по пътните артерии на обслужваната територия.  В рамките на планираните специализирани полицейски операции ще се извършва засилен контрол по отношение на водачи на МПС, употребили алкохол и упойващи вещества;  неправоспособни и управляващи неизправни МПС. Ще се взема безкомпромисно отношение към всички участници в пътното движение, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата и с рисковото си поведение създават опасност за живота и здравето на останалите.


ОДМВР- София пожелава на всички студенти незабравим празник и безопасно пътуване!


ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ


Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения. Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани с пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места в страната или извън нея. Тази година 8 декември е в неделя, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и с Никулден на 6 декември.


Ако попадате в групата на празнуващите повече от два дни и на пътуващите за купон в планината или на друго приятно и атрактивно място, подгответе се за изживяването, като си осигурите не само храна, напитки и музика, а и безопасно движение по пътищата на страната.


И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя, а и в понеделник много хора ще се отправят с автомобилите си обратно към работните си места, използвайки максимално времето за почивка извън големия град. Времето през последните дни показа, че е вече зима. Започнаха снеговалежи, а на повечето места валят дъждове, като нерядко се образуват и аквапланинги, температурите особено рано сутрин и късно вечер са ниски, има поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори, предупреждават от Областната дирекция на полицията.