Днес в зала „Универсиада“ Управителният съвет на БФБаскетбол се събра за последното си заседание за 2019 г. В почти пълен състав УС разгледа и прие Правилата за провеждане на турнира за Купата на България при мъжете и жените.


 Тази година надпреварата за Купата при мъжете ще се проведе във формат Финална осмица. Във връзка с изпълнение на изискванията на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия Финалният турнир за Купа България бе решено, че турнирът може да се проведе само в следните зали:


 „Колодрума“ Пловдив


„Арена Самоков“


„Дворец на културата и спорта“ Варна


„Зала Универсиада“, София


„Арена Армеец, София


„Арена Ботевград“


 Заявки за домакинство се приемат в офиса на БФБаскетбол до 17.30 ч. на 3 януари 2020 г. като БК кандидат за домакинство трябва да поеме ангажимента да организира финалния турнир независимо дали се класира за участие в него. Ако има само една оферта за домакинство, подадена в срок, то тя се отваря от Президента на БФБаскетбол и ако отговаря на изискванията на настоящата Наредба се приема.


Домакинството може да бъде определено от Президента на БФ Баскетбол, ако няма подадена оферта за домакинство, която отговаря на изискванията на Правилата за провеждане.


 Според приетия документ организаторът на финалния турнир поема следните организационни разходи:


- разноски за охрана, лекар, секретарски апарат , статистика и видеозаснемане;


- наем зала и обслужващ персонал;“


Препоръчително е организаторът да поеме и съдийските разноски.


 В случай че няма кандидат за домакинство, който поема съдийските разноски за турнира, то тогава всеки участник заплаща такса мач преди съответната среща в следните размери – за участие в среща от четвъртфинали – 700 лв., за участие в среща от полуфинали – 800 лв. и за участие във финал 1000 лв.


 В Правилата е заложен и вариант ако има един кандидат, който поема и съдийските разноски – в този случай той получава домакинството. Ако повече от един кандидати предлагат да поемат и съдийските разноски, то тогава се тегли жребии между тях. Ако всички кандидати предлагат да поемат само описаните в чл. 10.6. разноски без съдийските разноски, то се тегли жребий между тях. Организаторът на финалния турнир  има право на приходи от входни билети. БФБаскетбол може да предостави с договор част от рекламните права на БК, домакин на финалния турнир срещу определени ангажименти на клуба домакин по организацията на събитието.


 Жребият за четвъртфиналите на надпреварата ще бъде дирижиран и ще бъде изтеглен на 3 февруари - според класирането на отборите след втория етап от НБЛ  между отборите класирани от 1 до 4 място (« първа четворка») и тези от 5 до 8 място(«втора четворка»). Жребият за полуфиналите ще е недирижиран.


 Финалната осмица ще е от 06 - 09 февруари 2020 г.


 В частта Купа на България, жени, бе решено носителят на трофея през 2020 г. да бъде определен в една финална среща на неутрален терен, като двата отбора заплащат преди срещата такса мач в размер на 700 лв. Жребият за полуфиналите на разменено домакинство ще бъде изтеглен на 17 януари. Полуфиналите са предвидени за 5 и 12 февруари, а финалът – на 15 февруари. Ако двата отбора, загубили полуфиналите имат желание, се провежда мач за 3то място на разменено гостуване.


 Управата прие и Календар за Втория етап на Държавното първенство за жени. След отказа на НСА и Академик Пловдив от участие в баражи за влизане в Първа четворка, за титлата ще се борят Монтана 2003, Берое Стара Загора, Славия и Локомотив Стара Загора. НСА, Академик Пловдив, Черно море Одесос, Шампион 2006 и Септември 97 ще играят във Втора Петица.


 УС утвърди и изготвения от БФБаскетбол проект до ММС за кандидатстване за финансиране по Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2020 г., както и проект до ММС за кандидатстване за финансиране по Програмата за развитие на спорта за хората с увреждания за 2020 г.