Днес - 16 януари, се навършва точно една година от изстъпленията на агитката на гостите в четвъртфиналния мач-реванш за Купата между Балкан и Левски Лукойл.  Именно докараните за тази среща инициираха грозните действия, след което ситуацията бе трудна за овладяване и се стигна до ексцесии. Това стана на полувремето на мача.


Само след два дни - в събота, 18 януари в Арена Ботевград предстои нов мач между двата отбора, този път от първенството на НБЛ. И както винаги напрежението ще бъде огромно. Обстановката около този двубой бе изострено и нагнетено допълнително и от нападките от страна на Валентин Златев към кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Представителят на един от спонсорите на гостуващия отбор дори пренесе атаките си и към баскетболен клуб Балкан.


Така че в събота предстои изпитание не само за баскетболния отбор на Балкан, който нанесе единствената досега загуба на Левски Лукойл в първенството. А и за привържениците на Балкан, които ще изпълнят Арена Ботевград, за да подкрепят своя отбор.  В последните години те позахаха несравнимо по-голямо ниво от идващите да викат за Левски. И в никакъв случай не трябва да отговярат на евентуалните провокации.


Всички знаят кои  и по какъв начин идват да "викат" за "Левски".  Ако се премахнат редица квалификации към тях, то най-важното е, че те в никакъв случай не са баскетболна публика. Не че "сините" нямат такава - напротив. Но преобладаващата част от истинските привърженици на "Левски" се разграничават категорично от подобни действия, особено откакто начело на отбора е Константин Папазов, а и от привличането на Лукойл България като спонсор.


И Балкан, и Левски Лукойл в момента са двата най-добри отбора в НБЛ, което личи и от класирането, където са лидери с по 14 победи и само 1 поражение. Дали пожеланието всичко в този мач да се реши на игралното поле няма да се окаже наивно, предстои да видим. Нека всички подкрепяме Балкан, без да се подаваме на странични емоции.