Кухнята на Дом за възрастни хора „Д-р Адриан Атанасов“ в Ботевград е затворена след проверка на служители от областното подразделение на Българската агенция по безопасност на храните. Печатното издание, което разпространи тази новина, оповести и заключението на БАБХ: „От извършената физическа и документална проверка е установено, че изнесеното в жалбата отговаря на истината. За констатираните санитарно- хигиенни несъответствия и нарушения, на отговорното лице е съставен и връчен акт за установено административно нарушение. Издадено е предписание за спиране реализацията на храните с изтекъл срок на годност и за тяхното отстраняване от обекта и обезвреждане.“.  


В началото на въпросната статия, ни в клин, ни в ръкав, се набляга на участието на директора на Дома - Яница Иванова, и това на съпруга й в протеста на 26 януари в Ботевград. По нейни думи, така поднесена, информацията е манипулативна и подвеждаща. “Смятам, че всеки грамотен човек, ако прочете и първата статия за протеста, и последвалата я, ще открие колко много са свързани и колко много се повтаря едно и също явление. Да, аз съм жител на Ботевград с лични интереси и съм присъствала на този протест. Но никога не съм вкарвала личните си разбирания и отношения в работата“, коментира тя пред наш репортер. 


За написаното, отнасящо се до проверката, Яница Иванова заяви: “Стресирах се от тази публикация. Ако човек я прочете, ще остане с впечатление, че в Дома работят изроди, което изобщо не е така. Ние обслужваме живи хора и добре разбираме това, и се отнасяме отговорно към тях. При нас няма как да се получи да работим със стари продукти, защото снабдяването е през три дни. Складовете са малки по обем и получаваме минимални количества продукти. Тук искам да поясня, че проверяващите намериха във фризерите три пакета замразено месо, което не е негодно, а е с изтекъл срок на охладения период. Пропуснали сме да сложим етикет с датата на замразяване и с датата, до която може да се използва. И нещо много важно, по-голямото количество месо е със срок на годност на охладен продукт 30 януари, а проверката беше направена на 31 януари. Всичко това е документирано.“. 


“Да, имахме съдове, които бяха стари. Става дума за големите тави, в които се приготвя храна. Готвачите все още ги използваха, заради големия им обем. Тези съдове са и по-издръжливи, персоналът беше свикнал с тях. Много пъти сме търсили да закупим подобна посуда, но не открихме такава. Сега закупихме други тави, не са толкова добри, но готвачите ще свикват да работят с тях“, обясни още Яница Иванова. 


Относно констатацията, че кухнята била мръсна, директорът на Дома за възрастни хора заяви следното: “Понякога чистотата в една кухня е въпрос на гледна точка. Аз, като педант, мога да кажа и на най-чистото, че е мръсно. Проверяващите са решили, че е било много мръсно. Но да споделя една подробност: проверката е направена във време, когато кухненският работник приготвя панирана риба за обяд. Всеки един от нас знае какво става и в домашните кухни, когато се панира риба или друг продукт, и колко боклук се създава тогава.“. 


“Не искам да се оправдавам, но в една 9-годишна кухня винаги могат да възникнат проблеми с фаянсовите плочки, с таваните, аспирацията и други. Дори и да се почистят, няма как да направим от старото – ново. Плочките падаха само при допир“, допълни тя.  


Въпреки че е била в болничен в деня на проверката, Яница Иванова е приела всички забележки на проверяващите. “Направихме спешен ремонт. Вече няма лисващи фаянсови плочки, няма и петна по стените, боядисахме ги. Надявам се вече да отговаряме на условията“, каза тя. 


На 5 февруари ръководството на Дома е подало заявление до БАБХ, че са изпълнени всички предписания със срок 7 февруари. “Най-напред получихме предписания и акт на една от служителките в Дома. В понеделник – 3 февруари, дойде заповед за затваряне. Очакваме нова проверка. Надявам се да приключи със заповед за отваряне на кухнята“, добави директорът на Дома.


След затваряна не кухнята, Яница Иванова веднага е сключила договор с фирма за кетъринг. Тя съобщи, че откакто е начело на Дома за възрастни хора “Д-р Адриан Атанасов“, за първи път се извършва проверка от Българската агенция по безопасност на храните. Чести проверки в Дома се правят от страна на РЗИ – София област, но до момента не са констатирани нередности, свързани с хигиената в помещенията. 


След публикуване на статията, botevgrad.com получи информация, че междувременно е извършена проверка, която е приключила със заповед за отваряне на кухнята. Така че от днес тя отново функционира.