ПОКАНА ЗА СПОНСОРСТВО/ДАРЕНИЕ


Уважаеми приятели – етрополци,
Казвам се Ангел Добрев - дългогодишен музикант в Оркестъра за народна музика на БНР, член на Съюза на българските композитори, преподавател в СУ по български музикален фолклор, доктор по музикална педагогика.
Автор съм на над 400 музикални произведения, записани във фондовете на БНР и БНТ и на 3 диска с авторска музика. Поради родовата ми принадлежност /с.Ямна, Етрополско/, много от моите произведения носят имена, свързани с родния край  /„Ямненски мелодии”, „Етрополско празнично хоро”, Лопянската и др./ Същите звучат често в ефира на националните ни медии. /Прилагам по-долу линкове, където могат да бъдат чути и видени/.
От няколко години работя по събирането на автентични народни песни от района на гр. Етрополе и околните селища, които искам да публикувам в сборник. Благодарение на упорита и целенасочена 7-годишна работа успях да събера 470 автентични и непубликувани до сега песни от нашия край. Всички вече са обработени в дигитален вариант, нотирани и поставени необходимите поетични текстове отдолу. Песните са определени по функция и тематика, а под линия са обяснени диалектните и чужди думи. Имам направени рецензии от двама изтъкнати професори в етнографската област – проф. д-р Лозанка Пейчева – директор на Института за етнология и фолклористика при Етнографския музей на БАН и проф. д-р Светла Калудова-Станилова – вокален педагог и диригент в АМТИИ-гр.Пловдив. Готово е и моето въведение като автор.
До този момент имам вложени лични средства по събирането на песните, а от тука нататък предстои предпечатна подготовка, дизайн и оформлението на корицата и отпечатването на Сборника.
И тъй като осъзнавам значимостта на този единствен по рода си труд, правен до сега за района на гр.Етрополе, моето желание е същият да бъде едно луксозно издание, с хубава хартия и твърда подвързия. За да мога да реализирам всичко това са необходими финансови средства, които се надявам да мога да събера чрез дарителство на родолюбиви българи от нашия край.
Обръщам се към Вас, с любезна молба за помощ. Моята мечта е събраните песни в Сборника отново да се запеят от младите хора на гр.Етрополе и околните села, така че смятам той да бъде дарен във всяка библиотека на училищата и читалищата в общината, да оставя в библиотеките на музикалните училища, които обучават деца по български фолклор, да има в Общината на гр.Етрополе и да послужат като скъп отличителен подарък към всички гости и хора на града, дали своя отпечатък в неговото културно обновяване, та дори да разпространя Сборника из цяла България.
Сами разбирате, че всичко зависи от събраните средства. Дълбоко се надявам на Вашата подкрепа. Убеден съм, че ние, родените в този прекрасен край на България осъзнаваме колко е важно да запазим родовата си памет, обичаи, обреди и традиция.
За мен ще бъде огромна чест, да разбера, че подкрепяте този проект.
Дарителска сметка:
Банка ДСК
IBAN: BG65STSA93000013425466
 BIC код – STSABGSF
Ангел Тодоров Добрев
 гр.София, ул.Кочо Честименски-бл.76, ап.510
Тел. 0888 252 209
 angelfolkmuz@abv.bg
 P.S. Линкове, на посочените произведения:
1.„Етрополско празнично хоро” – https://www.youtube.com/watch?v=5zkWg74mpD0
2.„Ямненски мелодии” – https://www.youtube.com/watch?v=XuJGpPxVyuU&t=15s
3.„Лопянската” – https://soundcloud.com/ngel-dobrev/lopyanskata


С уважение – д-р Ангел Добрев


Източник:  zaetropole - Етрополски творци, Култура, Новини