В събота и неделя в Арена Ботевград се проведе първото издание на Файнъл Фор за Купата на България на аматьорската  Българската баскетболна лига /ББЛ/. В единия полуфинал Хебър Пазарджик победи Фаворит Кърджали, а във втория столичният Микс спечели срещу пловдивския Макс Спорт.


Във финала за трофея, игран днес, отборът на Хебър бе значително по-добър от състава на МИКС и победи с 95-75 /29-21, 22-21, 20-20, 24-13/. И съвсем заслужено грабна трофея от първото издание на този изключително приятен турнир. Хебър водеше в резултата повече от 34 минути, докато Микс бе напред близо 5 минути.


За най-добир играч на финалния турнир бе определен баскетболистът от Хебър Георги Бързаков. Призът му бе връчен от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.


Златните медали и купата за първото място бяха връчени на победителя от президента на БФБ Георги Глушков.


Качеството на баскетбола, показан от първите четири отбора във този файнъл фор, бе на доста добро ниво за родните стандарти. И не е случайност решението на баскетболната ни федерация да организира мач за Суперкупата, в който ще се срещнат притежятелят на Купата на ББЛ Хебър с предстоящия носител на Купата на БФБ /за отборите от А група/.


В отборите има баскетболисти, които съвсем доскоро носеха екипите на професионални български клубове, други пък играеха с голям успех до ниво юноши. В състава на Фаворит Кърджали например основен играч бе американецът Майкъл Харт, който зрителите от Ботевград помнят от участието му в Берое Стара Загора преди няколко сезона. В отбора на носителя на Купата на ББЛ пък е бившият играч на Балкан Велислав Гълъбов. А обявеният за MVP на турнира Георги Бързаков доскоро  играеше в отбори от НБЛ, като Спартак Плевен и Рилски спортист.


Солидно присъствие на баскетболисти от Ботевград имаше в подгласника на носителя на трофея - МИКС. Безспорен лидер на тима е Кирил Райков, със силни изяви се отличиха Александър Йонов и Матей Митев, в отбора е и Преслав Пешев.


Снимки: Официален сайт на ББЛ във фейсбук