Играчът на Балкан Димитър Димитров получи най-много гласове в анкетата за Най-добър баскетболист на България за 2019 година. За него са гласували близо 25 процента от участниците в допитването - журналисти, треньори и капитаните на отборите от мъжкия шампионат.


Наградите  трябваше да бъдат връчени тази вечер на специална церемония в столицата. Заради превантивните мерки срещу грипния и корона вируса тя бе отменена, като от БФБ съобщиха, че ще оповестят резултатите от допитването чрез медиите.


С много малко гласове след капитана на Балкан втори е друг шампион със зелените - Венцислав Петков. Гласове получиха още Чавдар Костов (Левски Лукойл), Димитър Маринчешки (Спартак Плевен), Христо Захариев (Левски Лукойл), Йордан Бозов (Рилски спортист), Златин Георгиев (Рилски спортист), Крис Минков (Балкан), Павлин Иванов (Берое).


За поредна година за най-добри баскетболист и баскетболистка, играещи в чужбина, бяха избрани съответно Александър Везенков и Борислава Христова.


 Крилото на гръцкия Олимпиакос събра 88% от гласовете в категорията. Вотове за престижното отличие получиха и Павел Маринов и Дий Бост.


 След невероятния си последен сезон и камара подобрени рекорди за Вашингтон Стейт в NCAA, Христова бе предпочетена в почти пълно единодушие в анкетните карти. Единственото друго име, което се появи в тази категория бе на Ива Костова от френския Атлантик Пеи Рошле.


Оспорвано бе гласуването и за Най-добра баскетболистка в България. За втора поредна година приза ще получи Христина Иванова от Монтана 2003, която получи 29% от гласовете и с малко изпревари капитана на националния отбор Димана Макариева.


Сериозно присъствие на млади таланти бе отчетено в анкетите и за Най-добри млади баскетболист и баскетболистка.


 В конкуренцията на Борислав Младенов, Ивайло Тонев, Иван Алипиев, Лъчезар Димитров, Емил Стоилов, Константин Костадинов, Мартин Йорданов и Никола Станчев, призът отива за капитана на младежкия национален отбор Цветомир Чернокожев. Това е ново признание за центъра на А1 Академик София, който миналата година бе отличен за „Изгряваща звезда“ от БФБаскетбол.


 2019 г. бе най-успешната в досегашната кариера на Карина Константинова. Плеймейкърът на Берое попадна в Идеалния отбор на Европейското първенство за жени до 20-годишна възраст, Дивизия Б в Косово, спечелено от българския национален отбор. Тя бе с роля и в спечелването на Адриатическата лига от Берое миналия сезон. С изявите си родената в Ботевград баскетболистка заслужи и приза за Най-добра млада баскетболистка в България (родена до 31.12.1999 г.)


Оспорвано бе и гласуването за Треньор номер 1 на България.  Титлите от Европейското първенство за жени до 20-годишна възраст, Дивизия Б в Косово и в Адриатическата лига наклониха везните в полза на Татяна Гатева. Тя получи 46% от всички гласове и ще стане първата жена-треньор, спечелила този приз.


В гласуването наставничката на Берое изпревари трикратният носител на наградата Любомир Минчев. Гласове получиха и Константин Папазов, бившият наставник на Балкан Небойша Видич, Стефан Михайлов, Галин Стоянов и Георги Давидов.