ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ - ОБЛАСТ СОФИЙСКА
гр. Етрополе, пл. “Девети септември” № 1, тел. 0720/68229, факс 65011; е-mail obstina@etropolebg.com


З А П О В Е Д


№ РД – 15 – 129/13.03.20г.


На основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Решение на Народното събрание от 13.03.2020 за обявяване на извънредно положение на територията на Република България, чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето, Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. Министъра на здравеопазването и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с  разпространението на епидемията от COVID-19


НАРЕЖДАМ:


I. Отменям  Заповед № РД-15-128 /13.03.2020 г. на Кмета на Община Етрополе.
II. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на Община Етрополе до 29.03.2020 г.
1. ПРЕУСТАНОВЯТ СЕ ПОСЕЩЕНИЯТА В УВЕСЕЛИТЕЛНИ И ИГРАЛНИ ЗАЛИ, ДИСКОТЕКИ, БАРОВЕ,РЕСТОРАНТИ, ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БЪРЗО ОБСЛУЖВАНЕ, ПИТЕЙНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КАФЕ СЛАДКАРНИЦИ И ГОЛЕМИ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТРОВЕ ТИП МОЛ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БАНКОВИТЕ И ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ОФИСИ, ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ И АПТЕКИТЕ В ТЯХ.
НА РЕСТОРАНТИ И ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БЪРЗО ОБСЛУЖВАНЕ СЕ РАЗРЕШАВАТ ДОСТАВКИ НА АДРЕС ПРИ СТРОГО СПАЗВАНЕ НА САНИТАРНО-ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ. ВСИЧКИ ТЪРГОВСКИ ДЕЙНОСТИ, НЕУПОМЕНАТИ ПО-ГОРЕ, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ФУНКЦИОНИРАТ ПО ДОСЕГАШНИЯ РЕД ПРИ СТРОГО СПАЗВАНЕ НА САНИТАРНО-ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ. 
2. Преустановят се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата и другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.
3. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.
4. Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (театри, концерти, музеи, спортни, фитнес-зали и др.).
6. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
7. Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, както и свижданията във лечебни заведения.


Настоящата заповед да се сведе до знанието на жителите на Община Етрополе, чрез публикуване на интернет страницата на Община Етрополе и местните медии.
Контрол по изпълнение на настоящата заповед ще осъществявам лично.


ДИМИТЪР ДИМИТРОВ:/п/
Кмет на Община Етрополе