В сградата на Общинска администрация - Етрополе се проведе заседание на Кризисния щаб за борба с коронавируса. По покана на кмета Димитър Димитров  присъства г-н Христо Христов – районен прокурор в Районна прокуратура – Етрополе.


На срещата бе обсъдена актуалната епидемична обстановка в общината и действията, които се прилагат по отношение на превенцията от COVID-19.
В началото на заседанието г-н Димитров заяви, че мерките, наложени от Националния оперативен щаб се изпълняват и даде думата на членовете на общинския щаб за мнения и предложения.
Думата беше взета от д-р Жари Николов – гл. инспектор РЗИ-София област и г-н Георги Стаменов – Началник на РУ на МВР. Тяхното мнение също бе, че мерките се спазват.
По отношение на снабдяването с най-необходимото като храна, лекарства и дезинфектанти за трудноподвижни, самотноживеещи и социално слаби възрастни хора и лица под карантина, г-жа Станка Димитрова – заместник-кмет на община Етрополе информира, че благодарение на доброволческата кампания, която общината организира, са се записали 17 доброволци, част от които вече подпомагат дейността на Домашния социален патронаж и раздават храна и лекарства. Вече са налице и две дарения. Допълнително по населените места, благодарение на първия дарител на 75 лица ще се предоставя топла храна. Друг дарител дарява хранителни продукти за 250 лица, които ще бъдат раздадени като пакети.
Г-жа Росица Христова докладва, че по инициатива на общината и със съдействието на „Елаците-Мед“ Ад е започнала кампания по дезинфекция . Мерки за дезинфекция и предпазване от заразяване са приложени и в Общинска Администрация. Община Етрополе е снабдила и ще продължи да снабдява с предпазни средства полицията, Социалния патронаж, пожарната и Медицинския център. От Автогара – Етрополе са редуцирани 4 автобусни линии. 
Във връзка със Заповед на Министъра на здравеопазването всички здравни заведения да подготвят отделения за пациенти, дали положителна проба за COVID-19, д-р Галя Василева изрази готовността на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ да трансформира едно отделение за тази цел. Болницата и Медицинският център са получили указания за лекуване на Covid – 19 от доц. Димов от ВМА.
Ръководството на общината е изпратило писма до всички лични лекари, на които ще се осигурят защитни шлемове, с призив да се включат при необходимост с дежурства в болницата.
Към днешна дата регистрирани лица, проявяващи симптоми на коронавирус в община Етрополе – няма.


Текст и снимка: Общината