В четвъртък за 18-и път в Харвард бяха връчени наградите "Игнобел", пародия на сериозните Нобелови награди . Те са учредени от хумористичното списание "Анали на невероятните изследвания" и се връчват за постижения, които "карат хората да се смеят, а след това да се замислят".

Най-оспорвана бе надпреварата в категория химия - наградата бе поделена от два научни екипа. Американският доказа, че газираните напитки от типа кока-колата саефективен спермицид, т.е. има способността да убива сперматозоидите, а тайванският екип - че колата не влияе по никакъв начин на сперматозоидите.

Американските учени смесили 4 различни вида кола със сперма в епруветки - само минута по-късно всички сперматозоиди в диетичната кола били мъртви.

Медицина - Дан Аръйали спечели еднолично наградата с откритието си, че фалшивите скъпи лекарства са по-ефективни от евтините ментета.

Биология - Наградата отиде при екип френски учени за откритието, че кучешките бълхи скачат по-високо от котешките.

Физика - Наградата е за Дориан Еймър, спечелена с математическото обяснение и доказване на факта, че космите, конците и всичко подобно неизбежно се заплитат на възел.

Икономика - Наградата отиде при Университета на Ню Мексико, за откритието, че еротичните танцьорки получават най-големи бакшиши в период на овулация.

Мир - Швейцарския федерален комитет по етика на нечовешката биотехнология за утвърждаването на принципа, че растенията също имат морал и достойнство.

Литература -Лондончанинът Дейвид Симс отвя конкуренцията с изследването си "Ти, копеле: наративно изследване на изживянотовъзмущение в организациите".

Авторът сам дойде да получи наградата си. Макар списанието да не покрива разходите и да не връчва солидни чекове на отличените изследователи, повечето от тях обикновено демонстрират чувство за хумор и посещават церемонията, която традиционно се закрива с думите - "Ако не сте спечелили награда и най-вече ако сте - дано имате по-добър късмет през следващата година!".