Пред прага сме на най-светлите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Обикновено в тези дни църквите и манастирите са сред най-посещаваните места. Какви мерки трябва да се предприемат срещу струпването на хора – този въпрос бе обсъден на днешното заседание на Общинския кризисен щаб. По покана на общинското ръководство, участие взеха и местните свещеници. 


Архиерейският наместник отец Борис съобщи, че ще бъдат спазени мерките в Окръжното послание на Светия синод за провеждане на богослуженията в условията на епидемично разпространение на COVID-19. Той уточни, че службите ще се извършват в храмовете, както е било досега, а не извън тях. 


На Цветница върбовите клони ще се раздават на няколко места в дворовете на църквите, за да се осигури възможност за спазване на дистанция между миряните. Хората, които ще ги раздават, ще бъдат с предпазни маски и ръкавици.


Благодатният огън също ще бъде изнесен отвън, за да няма струпване на вярващи в храмовете.


Отец Борис цитира текст от Окръжното писмо на Светия синод, според който: „Начинът на преподаване на светото причастие остава непроменен с едно условие: свещениците ще дават причастие на християните, които са се изповядали при тях и ги познават лично.“.


Присъстващите свещеници бяха единодушни, че до момента в света няма случай на заразил се човек при приемане на светото причастие.  


Архиерейският наместник съобщи още, че се поддържа изрядна хигиена в църквите – пред входа се поставя изтривалка, напоена с дезинфектант. Също така се извършва редовна дезинфекция на пода, иконите, свещниците и местата за сядане.  


„Празнични служби ще се проведат и в двете църкви в Ботевград. В манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в Зелин ще се състои богослужение на Цветница, а на Великден – няма да има“, уведоми отец Борис.


До края на днешния работен ден кметовете на селата ще информират общината в кои празнични дни ще има богослужения и от колко часа ще започнат. Информацията ще бъде обобщена и предоставена на РУ – Ботевград, което ще осигури полицейско присъствие пред църквите. За реда ще следят и служители на отдел „Контрол по сигурността на обществения ред“ към Община Ботевград, както и доброволци. 


На Цветница няма да се допуска продажбата на върбови клони пред църквите, категорични са от общината.