Спартак Плевен и Черно море Тича напомниха каква е позицията на двата клуба относно прекратяването на шампионата в НБЛ.


 Припомняме, че БФБ даде срок на клубовете до днес да декларират готовност за продължаване на НБЛ. 


Плевенчани и варненци публикуваха своите мнения във фейсбук. Те се обединяват около край на първенството и нулева година.


"С оглед на продължаващата пандемична обстановка и продължаване на извънредните мерки БК Спартак Плевен стои зад позицията си за незабавно прекратяване на НБЛ," пише в страницата на Спартак. "Относно класирането, не сме променили мнението си - нулева година, като участниците в европейските клубни турнири да бъдат излъчени, според временното класирането след последния кръг. По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай."


 В тази на Черно море се казва: "След оглед на ситуацията с корона вирус у нас нашият клуб се обяви за незабавно прекъсване на сезона, с нулева година без шампион поради факта, че разликата между първите два отбора е една победа. Баскетболен клуб Черно море Тича се надява, че ситуацията около covid19 ще се нормализира и всички ние да се върнем към тренировъчния процес колкото се може по скоро."


 Всеки клуб от НБЛ трябваше да предостави декларация в срок до 13 април пред БФБаскетбол със становище дали би продължил участието си в първенството. Във връзка с гласуваното от Народното събрание продължаване на извънредното положение в страната до 13 май, президентът на федерацията Георги Глушков предложи с официално писмо до всички участници в НБЛ първенството да се поднови с начало на тренировъчен процес на 15 май и мачове пред публика от 5 юни.


 В това предложение не се предвиждаше да има изпадащи отбори от НБЛ при обявяване на края на настоящия сезон и с оглед на форсмажорните обстоятелства, довели до прекъсването на първенството на лигата, наказания на отказалите да продължат клубове няма да бъдат налагани.