Общинският съветник от група на МИР Дамян Маринов предложи да отпаднат таксите “синя зона“ до края на извънредното положение.


“В момента сме в извънредно положение и всеки един човек идва с личния си автомобил в централна градска част, за да си свърши някаква робата в банката, администрация или друго учреждение Навсякъде има въведен пропусквателен режим, за да няма струпване на хора. Затова не е редно да се заплаща такса за “синя зона“.  Гражданите идват за нещо конкретно, след което веднага си тръгват“, мотивира се Дамян Маринов. 


Кметът Иван Гавалюгов изрази съгласие с така направеното предложение. “И на предната сесия изразих готовност, само че отпадането на тази такса трябва да бъде в резултат на решение на Общинския съвет. Към онзи момент нямаше докладна, към която това предложение можеше да бъде включено. Към настоящия момент има такава докладна, свързана с различни мерки в условията на извънредно положение, така че приемам така направеното предложение. Действително това ще е едно допълнително, макар и съвсем минимално, символично облекчаване за хората, на които им се налага по някаква причина да бъдат с личния си автомобил в централна градска част. Ясно е, че към настоящия момент заведенията не работят, така че използването на автомобили, както масово се случваше, за да посетиш някое заведение в центъра на града, не е валиден аргумент към този момент“, допълни той. 


Предложението на Дамян Маринов бе прието единодушно от ОбС. 


Местният парламент подкрепи докладната на кмета Иван Гавалюгов за  удължаване на срока за плащане на такса смет с отстъпка – до 30 юни: https://botevgrad.com/news/78576/Obshtinata-predlaga-udaljavane-na-sroka-za-plashtane-na-taksa-bitovi-otpadaci-s-otstapka/


Предложението за облекчения на наемателите на общински обекти също бе одобрено от Общинския съвет: https://botevgrad.com/news/78578/Predlojenieto-za-oblekcheniya-na-naematelite-na-obshtinski-imoti-e-vneseno-v-ObS/