Днес работещите в ботевградския филиал на Спешна помощ се събраха на протест срещу подготвяно разделяне на Центъра за спешна медицинска помощ на два центъра: София -град и София-област. Двете структури бяха обединени през 2016 година с цел оптимизиране на разходите и подобряване обслужването на гражданите.


Според екипа на Спешна помощ този модел е дал своите положителни резултати и връщането на предишната структура е крачка назад.
Подобрена е координацията, хората от областта вече имат достъп до най-реномираните болници в столицата – „Токуда”, „София мед” и други. „Преди това нашите линейки можеха да закарат пациент само в Окръжна болница, никъде другаде не приемаха”- изтъква фелдшерът Ганка Дикова, която има над 40 години стаж в Спешна помощ.
Подобрено е снабдяването с медикаменти  и консумативи – изтъква фелдшерът Росица Минева. Обновена е медицинската апаратура и най-важното – ботевградският филиал разполага с две нови линейки, оборудвани за реанимация. Не на последно място – заплащането е на работещите в спешните филиали е повишено при обeдиняването на София-град и София-област.


Хората са дълбоко възмутени и от факта, че разделянето се подготвя без да огласи офиицално и да се потърси мнението на работещите в Спешна помощ.


На 16 юни юни областният управител Радослав Стойчев е изпратил писма до кметовете на общини, в които е настоял те да дадат становище по повод идеята за разделяне. И е дал срок за отговор ... същия ден, 16-ти юни! Повечето кметове от областта са дали положителни становища, сред тях и община Ботевград. Почти никой от кметовете обаче не е разговарял със спешните медици.


Вчера от екипа на спешния център внесоха в общината протестна декларация, която е подписана от почти целия екип.


„Изразяваме своето възмущение от начина, по който решавате съдбата на всички медици, работещи в Центъра за спешна медицинска помощ – пишат в декларацията. – Без никакво допитване до екипите и до жителите на населените места, непрозрачно се опитвате да разцепите Центъра за спешна помощ и да лишите хората от областта от единни, координационни действия, особено при масови инциденти, катастрофи и тежки събития.
Пред последните 6 години ЦСМП дказа ефективността и високия професионализъм на Районния коордиационен център и екипите от областта. Не сме съгласни центърът да се разделя и да се връща стария модел” – категорични са от ботевградската Спешна помощ.
„Дали сте изчислявали колко допълнително ще струва на данъкоплатците сформирането на ново звено, нов координационен център, администрация, сграда, консумативи, режийни?


След изминалата  година и половина на пандемия, с извънредно тежките дежурства и огромен натиск, няма да ви позволим да издевателствате допълнително над нас!” – декларират протестиращите медици. Те заявяват готовността си за стачни действия и масови оставки.