С решение на Общинския съвет от 30 април Община Ботевград ще отпусне 2 000 лева от собствени приходи за ремонт и облагородяване на две чешми - в ЖК „Васил Левски“ и на ул. „Любен Каравелов“ – при ОУ „Васил Левски“, и за подновяване на чешмата на пл. „Дико Илиев“. 


Предложението беше внесено в местния парламент от Инициативна гражданска група към Платформа „Диалози за бъдещето на Ботевград – екип на проект „Активни граждани за добро управление на Община Ботевград. 


„На директна среща с активни граждани и представители на общинската администрация Ботевград – общо 23-ма участници, инициирана от Сдружение „Местна инициативна група“ – бенефициент по проекта „Активни граждани за добро управление“, идеята разширява обхвата с предложение  инициативата да обхване повече чешми в Ботевград. Направеното предложение е за ремонт на чешмите, включващ: поправка на счупени елементи, облагородяване на пространства около чешмите, включване на ремонтираните чешми в обхвата на видеонаблюдение на отдел „Контрол на сигурността и обществения ред“, което е превантивна мярка срещу вандалските прояви“, се посочваше в докладната до местния парламент. В нея бе уточнено, че е направено обследване от екипа на БКС и с готовност в настоящия етап  за ремонт са посочените три чешми.


По време на обсъждането на докладната зам.-кметът Борис Борисов разясни, че към нея са били предложени оферти за батерии със сензори, които да бъдат монтирани на чешмите, но те не са особено подходящи с оглед бързото им повреждане.  


„Ремонтът на двете чешми - в  ЖК „Васил Левски“ и ул. „Любен Каравелов“, ще излезе малко над 900 лева, а новата чешма за площад  „Дико Илиев“ ще струва около 990 лева. Така че 2 000 лв. са достатъчни“, обясни зам.кметът в отговор на въпрос, отправен от адв. Георги Донков. 


Думата поиска и Георги Георгиев, който сподели с колегите си от Общинския съвет, че скоро му се наложило да прави ремонт на чешма и той струвал повече от 2 000 лева. Според него сума „в рамките на 2 000 – 2 500 лева ще стигне за всяка една чешма“. Съветникът не направи конкретно предложение по проекта на решение.    


Повече за Платформата Диалози за бъдещето на Ботевград – оттук: https://zabotevgrad.eu/2020/04/virtualen-pazar-v-botevgrad-i-rayona/