МБАЛ Ботевград е втората болница в страната, след ВМА, която вече разполага с ултразвуков ехограф от ново поколение. Това съобщиха представителите на Siemens в България, които тази сутрин официално предоставиха дарението на местното лечебно заведение. Дарителският акт бе придружен с демонстрация на апаратурата пред управителя на ботевградската болница д-р Пламен Китанов и лекари, които ще я използват в своята работа.  


ACUSON Freestyle Elite™ е първата в света преносима ултразвукова система с безжични трансдюсери, разработена от Siemens. Всеки един от трансдюсерите работи със собствена батерия, която се активира от самия трансдюсер. Към ехографа има цветен доплер, различни програма за диагностика, включително и на белите дробове. Специална програма ясно визуализира насочването на игли при пункции, биопсии и съдов достъп.  


При необходимост апаратът може да се транспортира извън болницата.Той е снабден с вътрешна батерия, която е заредена и издържа един час.   


Управлението на системата става директно от самите трансдюсери чрез вградени контролери и Bluetooth връзка. Ехографът е компактен, трансдюсерите се дезинфекцират много лесно заради липсата на кабели, което го прави изключително подходящ за работа в инфекциозно отделение. 


Пазарната цена на модерния уред от ново поколение е около 50 хил. лева без ДДС.


От Siemens поеха ангажимент да проведат допълнително обучение на лекарите, които ще работят с апаратурата, в удобно за тях време. Ехогрaфът може да се ползва от всички лекари-специалисти, с изключение на кардиолозите, стана ясно по време на демонстрацията. 


Д-р Пламен Китанов благодари за дарението, като подчерта, че след ботевградската фирма „Лекс Груп“, Siemens България е следващата, която оказва такава безценна подкрепа на местното лечебно заведениe в тежката ситуация, породена от разпространението на заразата COVID-19. Той бе откровен, заявявайки, че не е по силите на болницата да закупи със собствени средства такава апаратура.


Д-р Китанов изрази надежда, че и други местни фирми ще помислят за своите работници и служители, които се лекуват тук, и ще последват примера на дарителите.    


Ръководството и служителите на дружествата на Siemens в България споделят виждането, че е нужно национално отговорно поведение от страна на бизнеса, за да бъдат подпомогнати усилията на медицинските специалисти в борбата с пандемията от коронавирус:  „И в здравен, и в социален план, и в икономически план, COVID-19 е предизвикателство, с каквото светът не се е сблъсквал от Втората световна война насам. Като част от глобален технологичен концерн, който е пример за социално отговорно поведение още от самото си основаване, за нас е важно да дадем своя принос за справяне с последиците от пандемията в България.“.