Макар и с неохота, кметът Иван Гавалюгов отговори на въпроса, който му бе зададен по време на днешния брифинг, дали е направил лично дарение на МБАЛ Ботевград. Както сме информирали, към болницата продължават да постъпват дарения за справяне с ковид кризата. Сред дарителите са фирми, публични личности, обикновени граждани. Някои от тях афишират своя дарителски акт, а други желаят да останат анонимни.


Ето какво каза той по темата: „Лично съм направил дарение още в първата кампания, когато болницата имаше най-голяма нужда, за да се справи с ковид кризата. Никога не съм го афиширал и не мисля, че е редно, защото според мен актът на дарение не трябва да е с рекламна цел. Но всеки го разбира по свой собствен начин.  


Тогава споменахме, че общинската администрация е дарила около 12 800 лева – от заплатите си. Не искам да конкретизирам сумата, която съм дарил, за да не звучи като някаква реклама. На фона на тези дарени средства, една съществена част е предоставена от мен. Никога не съм го споменавал. Сега също държа този акт да не се възприема като някаква форма на: виждате ли колко много сме загрижени и ангажирани и искаме това да го знаят всички. Да, от друга страна, знам, че когато публична личност покаже със своето действие отношение и съпричастност към даден проблем, това е и смисълът всъщност – да се възприеме като модел на поведение от много други хора, с което да се окаже реална подкрепа за решаване на даден проблем, в конкретния случай събиране на средства за нуждите на нашето болнично заведение. 


Всеки сам преценява кога, колко, за какво да дари и как да дари, дали да го направи публично достояние и защо да го направи.  Моите персонални действия са част от подкрепата, която общинска администрация оказа на многопрофилната болница за активно лечение в Ботевград.“.