Мениджър “Национални отбори и развитие на подрастващи състезатели“ Росен Барчовски коментира темата с въвеждането на задължителна бройка млади състезатели в отборите от НБЛ.


 "Предложението бе мое, като аз дори исках да са повече. Исках да е по-радикално, в тимовия лист за всеки мач да има един до 19 години, двама до 20 и двама до 25 години. Знаех, че трудно ще се приеме, но все пак част от него се прие. Смятам, че е някакъв малък пробив в това отношение. Искаше ми се да се намали и броят чужденци до двама, но това беше все пак нещо. Не дава 100-процентова възможност, трябва да се преборят младите."


 Относно рекордно дългото заседание на Общото събрание на НБЛ, той добави: "Най-хубавото на това заседание бе, че присъстваха всички, мина без скандали, дълго, обсъждахме всичко, беше конструктивно."


 Като национален селекционер Барчовски още таи надежди да има мачове през ноември: "ФИБА търси начин да запази квалификациите за ноември. Моето мнение е, че има надежда. Ако се отложат, ще започнат да се застъпват, а идват и световни квалификации. Имаме инерция и отлагането не ми харесва."


 По темата, която вълнува доста треньори в НБЛ - повече завъртания и повече мачове, Барчовски заяви: "Не е реалистично да говорим за четири завъртания, след тази пандемия. Някои отбори искат да участват и в евротурнири. Финансово също е тежко. А и в един четвърти кръг е възможно всичко да е решено и някои отбори да не играят на пълна мощност. Три завъртания са добро решение."