ПГТМ "Христо Ботев" чества днес своя патронен празник. Тържеството се проведе онлайн чрез Google meet среща. То започна със слово на директора на училището Иван Николов. Последваха: рецитал на ученици от 10-ти и 11-ти клас, песни на рок група "Епизод" по стихове на Христо Ботев, факти за живота и смъртта на Войводата и неговите четници, две презентации за поета-революционер, като едната, подготвена от 11“а“ клас, разказва за места, институции и организации, носещи неговото име.   


Любопитна информация за банкнотата "ботевка" сподели в чата на срещата преподавателят Евгения Банкова.


Гости на  Google meet срещата бяха г-жа Вергиния Йорданова, старши експерт по Професионално образование в РУО - София регион и Мирослав Братоев, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО - Софийска регион.


Ето и подбрани мнения на гости, ученици и преподаватели, споделени в чата към онлайн срещата:


Вергиния Йорданова, старши експерт Професионално образование в РУО - София област: Честит празник! Бъдете здрави и да се множат успехите на ученици и учители!


Snezhina Yordanova: Ние, учениците, от 8 „б“ клас с почит и голяма обич свеждаме глави пред подвига на Христо Ботев. Той даде живота си за нас, мечтаеше да види своята земя свободна и пожертва себе си, за да го направи. Днешният ден нямаше да е възможен без неговата саможертва. Той ни учи на смелост, да крачим по пътя без срам, да сме за пример. Ще носим славата ти през вековете и с гордост ще носим името ти! Поклон!


Тanya Tsenova: Аз живея в Скравена – едно борческо село в община Ботевград. Винаги този ден е необикновен за мен. Тук се намира Паметник-костницата на Ботевите четници. Скравенци успяват да откупят отрязаните глави на 3 юни 1876 година и да не позволят по-нататъшно им поругаване от турците. Донесени са 12 глави на убитите в местността Рашов дол Ботеви четници. Жителите на селото напиват турците, за да ги замаят, и откупват, погребват и съхраняват черепите. Идентифициран е само един череп, засега – на Георги Апостолов, на който има и паметник в Скравена.


Preslava Petrova: "Тоз, който падне в бой за свобода, той никога не умира!"


tsvetelina vasileva: Пред величието на Ботев стоим смълчани! Не само заради саможертвата! Не само заради гениалната поезия, но и заради онова непокоримо, което Ботев носи у себе си и което всеки в един или друг момент от живота си е искал да притежава. Смелостта и привилегията „силно да любиш и мразиш”! И не само да го обявиш, но и да защитиш с живота си правото на по-добър и по-справедлив свят.


Горда съм, с това, дори, че живея и на улица „Христо Ботев“ и работя в училище „Христо Ботев“.


Konstantin Ivanov: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ОТ 10А КЛАС!


Ivayla Bonovska: Образът на Христо Ботев се е запазил и до днес, като икона на националноосвободителното движение и символ на свободолюбието, увереността и решителността.


Konstantin Ivanov: АЗ СЪМ ОТ С.СКРАВЕНА И СЪМ ГОРД С ПОДВИГА НА СКРАВЕНЦИ.


Penka Georgieva: Честит празник на всички ученици, учители и служители! Христо Ботев, пример, икона, лидер, чиито стъпки трябва да следваме, защото той следваше своята мечта до края на своя живот. Затова Ви желая никога да не се отказвате от своите мечти и да отстоявате себе си.


kiril ivanov: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“ Вечна слава, памет и чест за един достоен син на майка България!


Mimi Mihaylova: Днес всички българи прекланяме глава пред подвига на Христо Ботев. Живота си даде за нас, да сме смели, да раснем свободни. Всяка година в двора на нашето училище, ученици и учители поднасяме цветя и венци пред паметника на поета. Тази година не можем да се съберем в двора на училището и да почетем патрона си. Но при воя на сирените всички ще сведем глави и ще коленичим близо до земята, родила хиляди герои и пропита с кръвта им, и пазеща спомена за тях. Ботев ще остане герой в сърцата ни!


Radoslava Vasileva: Честит празник на всички учители и ученици! Днес на тази дата, светла за нас, нека вдигнем глави и нека почетем празника! Гордейте се, че носите името българи и носете достойно примера на Ботев - от 9 б клас


Konstantin Ivanov: Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!


Честит празник! Бъдете горди, че училището Ви носи името на великия български революционер и поет - Христо Ботев! 


Мирослав Братоев - ст. експерт по ОНГОР; Вергиния Йорданова - ст. експерт по ПОО


hristina dimitrova: Личността на Христо Ботев в най-голяма степен въплъщава представите за истински възрожденец, който тачи българското и цени просветата и българския фолклор. Точно заради това трябва да сме горди че той е патрон на Нашето Училище - ПГТМ ,,Христо Ботев". Честит празник на всички!


ivaylo kardashev: Христо Ботев е поет и революционер, но за мен той не е само национален герой, а самият дух на свободата. Горд съм, че живея в град, носещ името му. И съм горд, че уча в професионална гимназия, чийто патрон е точно Христо Ботев.


Ivan Ivanov: Честит празник! Желая здраве, вдъхновение и упоритост на 10 "Б" клас и всички останали колеги и ученици!


viktoriya metodieva: Днес, в минута на мълчание, си спомняме колко свята жажда за свобода е горяла векове наред в душите на народа ни. В клетвено мълчание на този ден в сърцата на синовете и дъщерите на България припламва огънят, горял в гърдите на загиналите. Поклон, благодарност и почит пред тези, които обичаха Родината повече от собствения си живот! „ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА ТОЙ НЕ УМИРА: НЕГО ЖАЛЕЯТ ЗЕМЯ И НЕБЕ, ЗВЯР И ПРИРОДА И ПЕВЦИ ПЕСНИ ЗА НЕГО ПЕЯТ...”


Galina Dimitrova: Мисля, че всеки един възпитаник на нашето училище трябва да бъде горд с патрона си, защото Ботевата любов към Родината е над всичко. Пожелавам на всички наши ученици – бивши, настоящи и бъдещи, така както Ботев е милял за Родината, така и всички те, дори да имат шанса да учат, живеят и работят в чужбина, винаги да се връщат в България. Защото България има нужда от тях!!!


stoyan stoyanov: За мен Ботев е герой. Герой, който показва истинския дух за борба и свободолюбие на българите. За нас е гордост нашият град да носи неговото име, да е патрон на нашето училище. Ботев е символ за неспирното желание за свобода на българите.


zhana-mariya krasteva: Честит празник на всички! Нека отдадем почит на великия поет и революционер Христо Ботев! ,,Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!''


Diana Kandeva: Гордейте се, че живеете в град, носещ името му и сте възпитаници на ПГТМ "Христо Ботев". Бъдете здрави и усмихнати!


Evgeniya Bankova: На вашето внимание информация за банкнота с лика на Христо Ботев: За първи път българските банкноти се печатат у нас през 1924. Това става при невиждани мерки за сигурност в Държавната печатница в София. Заради следвоенната инфлация тази емисия включва банкноти и от 200, 500, 1 000 и 5 000 лева. Банкнота с такъв номинал БНБ пуска за първи път. Поради острата нужда и липсата на време, банката се вижда принудена да поръча банкноти само от 5 000 лева. Печатницата изпълнява неимоверно бързо поръчката.


Само след 45 дни, през месец октомври 1924 г., първите серии от емисията са пуснати в обръщение. На нея странно съжителстват цар Борис III от едната и Христо Ботев от другата страна. Това е обаче банкнотата, на която за първи път е отпечатан български национален герой. Новите банкноти от 5 000 лева са наречени от населението “ботевки”. Наред с това става и най-голямата фалшификация на родни пари, която едва не довежда до фалит БНБ през 1925 г. 


Оформлението на “ботевката” е дело на художника Христо Лозев, гравьор при Държавната печатница. Лозев е автор и на първата българска пощенска марка с лика на поета-революционер, издадена през 1926 г. в памет на 50-годишнината от гибелта на Войводата.


petya yoshovska: 2 Юни е важна дата за всички нас. Тя е свързана с Христо Ботев и загиналите за свободата в борбата против турско робство. На тази дата почитаме паметта на Христо Ботев с едноминутно мълчание и венци пред паметника му.