Сбъдна се отколешната мечта на скравенци – манастирът на селото – „Свети Николай Летни Чудотворец“, да се стопанисва и да бъде отворен за миряните почти през цялата седмица. Днес наш екип посети светата обител по молба на жители на Скравена и Ботевград, които изразиха задоволство от работата на човека, който отговаря за нея.     


Вратата беше широка отворена, а дворът – чист, спретнат и приветлив. Посрещна ни мъжът, полагащ грижи за святото място – Гошо Крумов. Преди да се запъти към нас, той косеше тревата над параклиса. Заедно тръгнахме по пътеката към малката черква, за да запалим по свещичка за здраве. За миг поспряхме под достолепния дъб, широко разперил клони, почти докосващи земята, за да се полюбуваме на величествената му осанка. Параклисът също бе в изряден вид и огласен от тиха църковна музика, свещите подредени, а до тях предвидливо имаше кибрит. 


На излизане видяхме две жени да влизат в двора. Без да се помотават, те веднага се заловиха за работа – започнаха да садят цветя и да поливат. „Дошли са да помагат - обърна се към нас Гошо Крумов. –Трудно е сам човек да поддържа такава голяма територия. Хората от селото не ме оставят. Разчитам на помощта на приятели, близки, познати, на хора, които сами се организират, които имат сърца и вярват в Господ“, сподели той.


По думи на мъжа, манастирът се нуждае най-вече от работна ръка. „Това е огромна територия, трябва да се коси, да се чисти. С каквото мога се справям сам, но някои работи изискват повече ръце да пипнат“, сподели още той. Според Гошо Крумов, на хората не им липсва желание да помагат. „Особено младите, винаги се отзовават. Правят го безвъзмездно. Сега сме решили да боядисаме прозорците на параклиса, от другата страна. Те сами поемат инициатива, дори не се налага да се обръщам към тях. Събират се, купуват боя, четки, ръкавици и всичко, което им трябва. Идват и работят“, разказа стопанинът на манастира. 


В разговора, разбира се, стана дума и за огромния многовековен дъб. „Състоянието на дървото е добро. За разлика от другото по-старо дърво в нашето село – при оброка на Свети Петър. Трябва обаче да се подпрат дебелите клони. От Регионалната инспекция по околната среда ни обещаха съдействие, но такова не ни е оказано до момента. Наложително е да се предприемат действия за подпиране на клоните, за да се избегнат инциденти, а и да го изследват, защото вътре е пълно с мравки“, сподели Гошо Крумов и добави, че той и местната общност ще продължават да настояват за компетентната намеса на съответните специалисти.  


С изключение на понеделник и вторник, манастирът „Свети Николай“ в Скравена е отворен за посещения през всички останали дни - от 9 до 17 часа. 


Обителта отвори врати отново благодарение на съвместните координирани усилия на Община Ботевград и инициативни хора от Скравена. От 1 февруари тази година за поддръжката се грижи именно Гошо Крумов, който е жител на Скравена. Правел го е и преди, но не официално.      


„Свети Николай” е в списъка на стоте национални туристически обекта. Към него има голям интерес от страна на туристи. Той е благодатно място. До него има път, има и вода. Самият манастир с вековното дърво в двора представлява изключително красива гледка.


През периода ХІІ-ХІV в. е разрушен по време на робството. Основите на храма са разкрити през 1938 г. В средата на 40-те години на ХХ в. започва възстановяването на манастира от монахиня Людмила, а днешната черква е издигната през 1959 г., върху старите основи. Манастирът е комплекс от еднокорабна, едноабсидна черква с триделен притвор и камбанария над него и жилищна сграда, разположени в близост до дъба.


Манастирът се намира на 2 км. североизточно от село Скравена, в местността “Градището”, община Ботевград. В непосредствена близост до него минава пътека, която води до другата стара света обител – "Преображение Господне", за която се смята, че е построена с богато дарение от цар Иван Асен II, и до средновековната крепост в Боженица. 


„Манастирът „Преображение Господне“ – Баткун, е в окаяно състояние. Каквото можахме, направихме, за да не тече вътре, сменихме прозорците. Общината обеща, че ще го включи в проект и ако спечели финансиране – ще се направи цялостен ремонт. Хората обичат да ходят там, защото природата е още по-хубава. Но трябват много пари за възстановяване на този манастир. Оттук до него се стига за около час и половина, а до Боженишки Урвич – за около 4 часа“, сподели на изпроводяк Гошо Крумов. Пожелахме си здраве и до нови срещи, които да са по-хубави поводи и събития.