Десетки жители и гости на общината ес събраха на 13 май за освещаването на обновения манастир „Свети Николай Летни“ край Скравена.   Архиерейската Света Литургия бе отслужена от Константинийския епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит и игумен на Чекотинския манастир.
Възстановяването на манастира започна в първите години след 10 ноември 1989, но най-големият тласък бе време на кметуването на Иван Иванов в Скравена. Тогава манастирът бе изографисан отвътре, направена бе ограда. През последните години постепенно се облагородява и районът около манастира.
Здравко Лесичков, който има конна база в съседство, е един от хората, които през годините активно популяризира  манастира като дестинация за културен и  исторически туризъм.
Инициативен комитет от млади хора в Скравена също са радетели за възстановяването и опазването на светата обител.
За присъстващите на празника бе приготвена курбан чорба, а всички разходи са поети от младия бизнесмен Димитър Романов.
Сред гостите бяха  депутатите Александър Симидчиев и Младен Маринов, кметът на общината Иван Гавалюгов, шефът на Северозападното държавно горско предприятие Веселин Нинов, представители на местния бизнес, много жители и готи на Скравена.
Манастирът е основан по време на Втората българска държава. Фигурира в карта на по-известните манастири на Балканския полуостров от периода XII – XIV век. Открити са монети, основи на сгради, оръдия на труда и други находки, които потвърждават съществуването му. След падането на България под Османско владичество манастирът е разрушаван няколко пъти от османлиите. Основите са разкрити през 1938 г.. Представлява комплекс от просторна еднокорабна, едноапсидна черква с емпория (балкон), триделен притвор с камбанария над него и жилищна сграда. В двора се намира огромен вековен дъб на възраст над 600 г.