Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви на извънреден брифинг подробности за удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на юни, за което по-рано съобщи премиерът Бойко Борисов. Причина са новите големи огнища на коронавируса в Доспат, Сърница и Ясенец и опасността болниците отново да бъдат запълнени.


"Искам да ви уведомя, че от доклада на доц. Ангел Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В такава посока говорят и цифрите", обясни Ананиев.


В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министъра това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.


"Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дена. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение", обяви министърът.


Той е на мнение, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли.


"Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хегиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт", обясни Ананиев.


Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитетът ще е 50% - или заемане на местата през една седалка.


Според Ананиев мярката, която ограничава посещението в магазините на хора до 60 години, трябва да отпадне. Министърът е на мнение, че обществото вече е достатъчно дисциплинирано.


Изискването в малките бакалии, аптеки и други да влизат само по 1-2 души, остава, защото там е трудно да се спазва дистанция.