"Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", каза здравният министър Кирил Ананиев


Връщат маските на закрити обществени места. Засилва се и масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19.Ананиев заяви, че до края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична обстановка в страната. Министърът уточни, че има увеличение на броя на носителите на коронавируса, както неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани.


Без да се въвеждат нови извънредни, тежки мерки от Щаба призовават българите да спазват по-стриктно действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса.


Въпреки това от утре в 00.00 часа се въвежда нови мерки:


- мероприятията на закрито ще бъдат при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително ще се носят маски, шлемове.


- нощните заведения, кина, театри ,спортни заведения на закрити обществени места - магазини, молове и др. ще се спазва физическа дистанция от метър и половина и задължително персоналът ще носи маски.


- засилват се мерките за носена на маски в транспорта, болниците и аптеките.


- при провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни събития пълняемостта да бъде до 50%, или през седалка, ако няма седалки - тогава да се спазва дистанция от метър и половина.


"Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", каза Ананиев, цитиран от БНТ.


По-рано Бойко Борисов свика работна среща с министър Ананиев, Щаба и директори на болници заради актуалната ситуация с разпространението на коронавируса у нас. На премиера е докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки.


Министър-председателят за пореден път е изтъкнал, че опасността не е отминала и че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.