Много сме близо до откриването на лекарство, обяви здравният министър


Днес имаше среща при премиера с Националния оперативен щаб. Ежедневните срещи продължават при него. На сутрешната присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов. Бе взето решение извънредната епидемиологична обстановка да се удължи с две седмици - до края на юли. Това стана ясно на пресконференция, на която присъстват здравният министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов във връзка с епидемичната обстановка в страната.


По-късно днес министър Ананиев ще определи със заповед кои граждани ще могат да влизат на територията на страната и кои от пристигащите ще бъдат под карантина.


Междувременно беше съобщено, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, стана ясно още от извънредния брифинг.


"Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия", посочи министър Ананиев.


Припомняме, че данните за последните 24 часа показват, че 63 са новите случаи на COVID-19 при направени 923 PCR теста.


Най-много са новите случаи в София - 23. Общият брой на заразените е 5 740, хоспитализираните са 458, като 28 са в интензивно отделение. Излекуваните са общо 2915 души, 17 от които през последното денонощие.


Починалите общо са 246, като за изминалото денонощие те са петима.


Лекарите, заразени с коронавируса, са общо 160, а медицински сестри - 164. Заразени са също 75 санитари, петима фелдшери и 44 души друг медицински персонал.