Извънредната епидемична обстановка да отпадне от 1 април, предлагат депутати от управляващата коалиция с внесени от тях промени в Закона за здравето. Промените предвиждат извънредната обстановка да отпадне, но да бъде запазена опцията за въвеждане на определени ограничителни мерки на национално и регионално ниво в случай на повишена заболеваемост. Промените се очаква да бъдат гледани от парламента следващата седмица.


От началото на епидемията от Covid-19 през 2020 година страната ни първоначално бе в извънредно положение, което в последствие бе заменено от извънредната епидемична обстановка, която бе многократно удължавана до този момент. Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.


Вместо това управляващите смятат, че е време за по-гъвкави инструменти за управление на епидемията. Поправките са внесени в НС от депутати от всички партии в коалицията: "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", Демократична България и БСП.


Без повече затваряния


С предлаганите законови поправки се запазва възможността министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да въвежда със заповед противоепидемични мерки на територията на страната или на отделна област за определен период от време. Отделно, мерки на регионално ниво могат да се въвеждат и със заповед на директора на местната здравна инспекция (РЗИ).


Противоепидемичните мерки, обаче, не могат да включват забрана за влизане в страната и ограничение на придвижването на територията на


страната, нито спиране на работа на обекти с обществено предназначение.


Така налаганите мерки ще се свеждат до изискване за носене на маски на обществени места, спазване на дистанция, редовна дезинфекция, провеждане на имунизационни кампании и подобни. При необходимост към пристигащите в страната ще могат да се налагат определени изисквания, а именно да представят сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване.


Още три месеца бонуси за болници и медици


Три месеца след отмяна на извънредната обстановка ще се запази опцията МЗ да субсидира болниците за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ в условията на епидемична обстановка.


Парите за медиицте на първа линия също ще продължат да се изплащат още три месеца – до юни, както многократно декларираха и финансовият министър Асен Василев и други представители на коалицията.