Около 7-8 км от строящия се скоростен път Ботевград-Мездра ще премине през землището на Новачене. От земеделската кооперация в селото алармират, че в проекта на пътя не е предвиден достъп до обработваемите земи със селскостопанска техника – комбайни, трактори  и т.н.
„Това, което видях начертано на проекта,  достъп на селскостопанска техника от началото на Новачене до масива с вишните, не е предвиден. Проектантът вдига рамене и казва: „Няма пари” – заяви председателят на кооперацията в Новачене Иван Димитров.
Последният му разговор с инженери на строителната фирма в присъствието на представители на общината е бил  миналата седмица. Тогава са направили обход на трасето и са коментирали възможности, които тепърва ще бъдат обсъдени дали е възможно да бъдат реализирани – допълни той.
„Следващата седмица ще проведем мирен протест, а ако искането ни не бъде чуто, ще преминем към затваряне на главния път Е-79” – категоричен е Иван Димитров. - „Ние не искаме нищо повече от това, което ни беше обещано – достъп на селскостопанската техника до обработваемите земи. Ние просто искаме да работим земята, а не да я оставим да пустее”.