„Повече от всякога сме близо до старта на строителството на завода за преработка на отпадъци".

Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, малко след като преряза лентата на втората инсталация в София за третиране на отпадъци.

Днес стана ясно и че Министерството е дало положителен отговор на ОВОС ( Оценка за Въздействието на Околната Среда), като това представлява доклада на Столична Община относно бъдещия завод.

По думите на столичния кмет Бойко Борисов, след 4 месеца и третата инсталация за третиране на отпадъци в Суходол ще бъде факт, като предстои да започне монтажът й.

Откритата днес инсталация за сортиране и балиране на хартия и пластмаса е с капацитет 100 000 тона годишно, като за обслужването й ще бъдат открити 200 нови работни места.

Тя се намира край столичния квартал „Требич", а за изграждането й бяха необходими, малко по-малко от 5 месеца.

Проектът за нейното създаване е на стойност 3,4 млн.лв.

Преработката на отпадъците ще става на площ от 11 дка. На площадката е изградено специално хале за инсталацията.

Отпадъкът преминава през 5 сектора: входящ - за разтоварване на отпадъците; сепарираща кабина; бункерно пространство за разделените по вид суровини; сектор за балиране на пластмаси, хартия и алтернативни горива (RDF); склад за готова продукция.

Обектът е осигурен с необходимата инфраструктура, електрификация, ВиК, противопожарна инсталация, паркинг.
При изграждането му са спазени всички норми: екологични, санитарни, противопожарни, строителни и др. законови изисквания.

До пролетта на 2009 г. ще започне и строителството на всички регионални депа за събиране на отпадъци, каза още министър Чакъров.

Той приветства Община Харманли за готовността й да приеме столичния боклук. Ако наистина 60 хил. тона от столичния боклук бъдат транспортирани към Харманли, това означава, че близо 50% от тонажа на депата за временно съхранение на отпадъци, ще бъде освободен.

В началото на следващата седмица екоминистерството ще изпрати писма и до общините Монтана, Русе и Севлиево с предложение да приемат столичния боклук.