Министерският съвет ще обсъжда обявяването на криза в столичната община заради проблема с боклука. Според доклад, изготвен от здравното, регионалното и екоминистерството, Столичната община е създала ситуация на сериозна заплаха за общественото здраве и за нанасяне на все по-големи екологични щети и това се превръща във въпрос на национална сигурност,посочват от правителствената информационна служба

През 2006 г. Столичната община е поискала правителството да създаде Национален кризисен щаб заради боклука, но Министерският съвет е отказал. В писмо на МС до общината пише, че създаването на щаба би било закононарушение и превишаване пълномощията на министрите, тъй като не са налице обстоятелствата по съответния закон. В Закона за управление при кризи пише, че Министерският съвет осъществява общото ръководство на дейностите по управление при кризи, само когато кризата е възникнала или се е разпространила на територията на две или повече области, в гранична за страната зона или в друга държава и засяга български граждани, или на територията на дипломатическите представителства на България.

Кметът на София Бойко Борисов се завърна спешно от Москва, където беше за честване на Дните на София там. Според него решението на правителството за обявяване на криза не случайно се прави точно сега. „Оставям на хората да разберат – след като тотално се провалиха в Брюксел, заради тях загубихме милиарди пари, когато можеше да помогнат на София и то по елементарен начин, тогава да обявим криза и с този акт в съда да е сигурно, че ще осъдим „Новера” и няма да плати нищо при едни съдебни спорове общината и заедно да изгоним Вълка се видя, че те са едно и също – мафията в почистването и държавата”, каза при пристигане си Борисов.

Случайно съвпадение ли е вашето пътуане в Москва?

Няма случайно, то е планирано. Имаше дни на Москва в София миналата година и сега дни на София в Москва, те се знаят кога са датите, затова са се забързали. Но ще се справим.

Предизборен ход ли е това?

Оставям на хората да преценявам. Те сега обявяват криза – защо не обявиха криза за газа, когато нямаше газ. Защо не компенсираха другите фирми тогава.

Ако бъде обявена криза, какво следва технологично?

И ние не знаем. Би трябвало да има криза за еврофондовете веднага, криза за липса на магистрали. Защото сега времето се затопля и според Станишев  хората тръгват на море и ще се изпребият заради липсата на магистрали. Значи трябва да има криза и заради това. И да се обяви една криза в държавата и предсрочни избори, това колко пъти го казвам.

Ако се обяви криза, кой ще поеме почистването?

Не знам. Когато аз го търсех Станишев преди един месец да решим тези въпроси, той ми отговаряше, че не му е работа да говори с кмета, да се занимава с тези неща.

В Закона за управление при кризи пише, че Министерският съвет осъществява общото ръководство на дейностите по управление при кризи, само когато кризата е възникнала или се е разпространила на територията на две или повече области, в гранична за страната зона или в друга държава и засяга български граждани, или на територията на дипломатическите представителства на България.