Прокуратурата е възложила на ДАНС да изясни фактите около кризата с боклука в столицата. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Проверката трябва да приключи до 30 дни.

По неофициална информация фирма „Новера” държи капитала на другите две фирми – „Чистота” и ДИТЦ, и затова прокуратурата указва на ДАНС да се изиска фирмената документация, поясни Кокинов и добави:  

„Трябва да се снемат допълнителни обяснения от изпълнителния директор на „Новера” Борислав Лазаров какво е състоянието в настоящия момент, кога е подновено сметоизвозването и почистването на районите, обслужвани от „Чистота” и ДИТЦ.  Получени ли са дължимите от Столична община плащания, вдигани ли са кофи от районите. Поискани са обяснения от управителите и изпълнителните директори на трите посочени фирми и всички длъжностни лица от тях. Поискана е справка от Столична община, дали е възобновено почистването и сметоизвозването. Потърсена е справка и от РИОСВ дали има данни за замърсяване на водни течения, басейни, подземни води, почвата, въздуха. Възможно ли е при непочистване и неизвозване на сметта да се разпространят епидемиологични заболявания и какви. Поискали сме справки от големите болници дали има данни граждани да са потърсили медицинска помощ, пострадали вследствие на замърсяването.”