Около 40 земеделски производители, които обработват земя  в Новачене, излязоха  на мирен протест тази сутрин. Хората се събраха на отбивката при бившия ресторант „Атлантик“ край главен път Е-79. Причината за тяхното недоволство, както Ви информирахме наскоро, е, че около 7-8 км от скоростния път Ботевград-Мездра преминава през землището на селото, а в проекта за модернизация на трасето  не е предвиден достъп на селскостопанска техника до обработваемите земи. 


Националната телевизия bTV отрази протеста с пряко включване в сутрешния новинарски блок. 


„Искаме право на свободен достъп до нашата земя. Омръзна ни да ни се пречи да произвеждаме“, заяви собственикът на овощна градина Цветан Цеков, според когото, според когото „над 2 000 декара първокласна земеделска земя е блокирана“, а „тя дава хляб на десетки хора“. 


Цеков съобщи още, че е била организирана среща с ръководството на строителната фирма, но се оказало, че те въобще „не познават трасето“.


„Тотално е нарушено правото ни на свободен достъп до земеделските земи, които обработваме. В момента тук сме се събрали няколко земеделски производители, които отглеждаме над 1 000 декара трайни насаждения – абсолютно органично производство. Тази дейност е свързана с много инвестиции. Поради сложността на отглеждане на тези култури, на нас ни е нужен всекидневен достъп до блоковете. Понякога в тези насаждения се налага да работят и по 15 селскостопански машини. Ограниченият ни достъп до земите за мен е пълна безумица. За пореден път в тази държава се вижда как се харчат едни финансови средства, без това да е целесъобразно", заяви още Цветан Цеков. Той уточни, че този протест няма нищо общо с политиката и ситуацията в момента. Земеделският производител изрази предположение, че „средствата за липсващите пътни съоръжения, подлези за достъп до земеделски земи, вероятно са калкулирани в сметката на пътя, но те някак ще бъдат икономисани“.


„За проблема разбрах миналата есен, когато работници на фирмата-изпълнител започнаха да трасират новия път. Аз се поинтересувах от проектите и след като се запознах с тях бях потресен – пътят през нашите ниви върви в една права линия, без надлези или подлези, без никакъв начин да минава селскостопанска техника – комбайни, трактори и други, под или над пътя. Ние няма да имаме възможност да обработваме над 1 100 декара земи само на нашата кооперация, един вишнев масив, който е над 1 000 декара и 400 декара ливади. Със съдействието на общината направихме срещи с „Пътстрой“ и проектантите на пътя – единственият им отговор беше, че АПИ пари няма“ - обясни председателят на кооперация Иван Димитров.


Земеделските производители настояват за изграждане на съоръжение, което ще им осигури достъп до обработваемите земи. Те се зарекоха да блокират главен път Е-79 при Новачене, ако исканията им не бъдат уважени от съответните институции.